Welke merkfabrikanten zijn het meest klaar voor een klimaatneutrale economie? Wie heeft nu al de laagste voetafdruk? Unilever en Danone, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Niet alleen uitstoot telt, ook assortiment
Onderzoeksbureau CDP rangschikte ’s werelds grootste beursgenoteerde FMCG-producenten volgens hun milieuvriendelijkheid, met als centrale vraag: in hoeverre zijn ze klaar voor de omschakeling naar een CO2- en klimaatneutraal model?
Bij de voedselfabrikanten komt Danone als beste uit de bus, onder de drogmetica-producenten scoort Unilever het hoogst. Danone wordt ervoor geroemd dat het niet alleen de interne werking milieuvriendelijker maakt, maar ook het aanbod in een meer ecologische richting stuurt, door onder meer in te zetten op plantaardige en gezondere producten. De zuivelfabrikant stelt zich zelfs tot doel om de grootste speler in plantaardige alternatieven te worden.
In de rangschikking wordt Danone gevolgd door Nestlé en AB InBev, terwijl Kraft Heinz op de laatste van de negen plaatsen eindigt. Bij de makers van huishoud- en verzorgingsproducten haalt L’Oréal de op één na hoogste duurzaamheidsscore, terwijl voor Colgate-Palmolive brons is weggelegd. Bij de Amerikaanse holdings P&G en Estée Lauder ziet CDP daarentegen de meeste rode vlaggen.
Grootste merken innoveren niet duurzaam
Ook Mondelez en Coca-Cola scoren zwak, wat de onderzoekers doet besluiten dat Europese bedrijven voortrekkers zijn in de verduurzaming van FMCG en zij hopelijk de Amerikanen zullen inspireren. Hetzelfde geldt overigens op bedrijfsniveau: sommige multinationals doen inspanningen voor de klimaatzaak, maar de rest van de sector moet die inspanningen overnemen, aldus CDP.
Alle doelstellingen en inspanningen ten spijt, blijven de resultaten in de praktijk ook nog vaak uit: bij bijna 60% van de grootste merken binnen elke multinational zijn er in de afgelopen tien jaar geen klimaatvriendelijke innovaties gebeurd. Nochtans verwacht 81% van de millennials vandaag al engagement op dit gebied van bedrijven en twee derde van de consumenten zegt zelfs bereid te zijn meer te betalen voor merken die zich engageren voor de klimaatzaak, aldus een Nielsen-rapport.