PepsiCo, producent van zowel Pepsi-cola als chips van Lay’s, lanceert een nieuw herstructureringsplan: de frisdrank- en snackproducent wil fabrieken sluiten en op personeelskosten besparen om de dalende winstgevendheid te stutten.
Winst zal dalen in 2019
Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de groei dit jaar zal vertragen: voor 2019 hoopt het bedrijf op een organische omzetgroei van zo’n 4%, maar het rekent er ook op dat de winst met 1% zal terugvallen. De producent van Quaker-muesli en Doritos-chips voorziet namelijk wisselkoersperikelen, vertragende economische groei en zwakker consumentenvertrouwen.
Afgelopen jaar boekte PepsiCo nog een omzetgroei van 2%, goed voor 64,7 miljard dollar (57 miljard euro) en een enorme winstgroei, met dank aan een eenmalig belastingvoordeel ter waarde van 3,4 miljard dollar (3 miljard euro). Aangezien het jaar voordien nog net het omgekeerde gebeurde – toen moest het 4,7 miljard dollar (4 miljard euro) bijbetalen aan de fiscus – is de vergelijkingsvoet voor 2019 dus erg ongunstig.
2,5 miljard voor herstructurering
Om die negatieve trend tegen te houden, zet PepsiCo zijn eerder ingezette herstructureringen verder. Nieuwe topman Ramon Laguarta, die Indra Nooyi vervangt aan het hoofd van de groep, verlengt het reorganisatieprogramma tot 2023 en kondigt ook nieuwe besparingsmaatregelen aan. Zo zullen er jobs worden geschrapt en is het ook de bedoeling dat sommige fabrieken zullen sluiten.
Wie getroffen zal worden, maakt het bedrijf nog niet bekend. PepsiCo trekt voor de herstructureringen tot en met 2023 wel al een som van 2,5 miljard dollar (2,2 miljard euro) uit. Al dit jaar neemt het bedrijf daar 800 miljoen dollar (700 miljoen euro) van op, wat erop duidt dat de snackmaker snel werk zal maken van de besparingen.
Ter vergelijking: vorig jaar werd 138 miljoen dollar uitgegeven voor de reorganisatie. Zo’n 70% van het voorziene budget zal bovendien naar ontslagpremies en andere personeelskosten gaan, laat de CFO weten. Hij spreekt ook de intentie uit om buiten de Verenigde Staten meer te gaan automatiseren.
Chips en cola blijven samen
Er zullen evenwel geen bedrijfstakken of -afdelingen worden afgestoten, stelt CEO Laguarta investeerders toch gerust. De nieuwe topman ziet ook geen reden om de snackafdeling en de frisdrankafdeling van elkaar te scheiden, een piste die eerder wel werd geopperd door beleggers en analisten.
In de Benelux heeft PepsiCo zowel productiefaciliteiten in België als in Nederland. Met fabrieken in Broek op Langedijk (Lay’s, Cheetos), Rotterdam (Quaker), Zaandam (Duyvis), een hoofdkantoor in Utrecht en een samenwerkende bottelarij Vrumona, is Nederland goed voor zo’n 630 medewerkers. In België is er een hoofdkantoor in Zaventem en zijn er fabrieken in Veurne (Lay’s, Cheetos, Doritos en Smiths) en Zeebrugge (Naked en Tropicana). Voor de Belgische tak werken net geen duizend mensen.