De zes Belgische winkels van Makro bleven dicht tijdens de nationale stakingsdag. De vakbonden vrezen het ergste voor de noodlijdende retailer: “Als de aandeelhouders niet rap geld bijschieten, kan het snel voorbij zijn.”
Uitzendkrachten en ziekteverzuim
De medewerkers van Makro staken woensdag niet enkel wegens de beperking van de loonopslag, maar vooral omdat ze de hoge werkdruk en het te hoge aantal uitzendkrachten beu zijn. Dat zegt vakbondsafgevaardigde Luc Buys van BBTK aan Gazet Van Antwerpen. De retailer kampt al vele jaren met dalende omzetcijfers en oplopende verliezen. In juni vorig jaar kondigde het bedrijf opnieuw maatregelen aan: geen herstructurering, wel een nieuw commercieel plan dat opnieuw meer klanten – en dan vooral particuliere consumenten – naar de winkels moet lokken.
Op de winkelvloer is de situatie echter niet verbeterd, meent de afgevaardigde: “De werkdruk is heel hoog. Als een vaste werknemer met pensioen gaat of langdurig ziek valt, wordt die vervangen door een uitzendkracht. Eind januari werkten 82 van de 280 personeelsleden in Deurne met een uitzendcontract of met een studentenstatuut. Sommige mensen werken al meer dan twee jaar met een uitzendcontract bij Makro.” In Deurne zouden wel 65 medewerkers al langer dan een maand ziek zijn. Makro betwist die cijfers: “37 van de 280 mensen in Deurne werken met een uitzendcontract. 40 mensen zijn langer dan een maand ziek, waarvan er elf intussen al stilaan terug beginnen te werken of tijdskrediet hebben opgenomen.”
Retailexperts verklaren aan de krant dat Makro mogelijk niet lang meer zal bestaan. Het winkelconcept heeft consumenten nog maar weinig te bieden. Dat bevestigt ook Luc Buys: “Als de aandeelhouders niet rap geld bijschieten voor de Makro-winkels, kan het voor ons snel voorbij zijn.”