Europa is het eens geraakt over een verbod op plastic wegwerpverpakkingen, rietjes, bestek en borden. Retailers spreken hun steun uit, maar wijzen op hun beperkte verantwoordelijkheid – zeker wat zwerfvuil betreft.
Betalen voor zwerfafval
In mei van dit jaar verklaarde de Europese Commissie de oorlog aan wegwerpplastic, en nu is er een principeakkoord over een Europese richtlijn die wellicht over twee jaar van kracht wordt. Plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden worden verboden. Dat geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic.
Producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen zullen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval. Lidstaten moeten bovendien 90% van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30% gerecycleerd materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden verminderd.
Retailfederatie EuroCommerce steunt de maatregel, maar wijst erop dat retailers slechts een beperkte impact hebben op de problematiek: “Het engagement van onze sector voor duurzaam gebruik van kunststoffen is absoluut duidelijk en we zullen er alles aan blijven doen om in te spelen op de vraag van onze klanten naar veilige en duurzame producten. We zullen uiteraard de wetgeving naleven, maar je kan niet van retailers verwachten dat ze verantwoordelijkheid nemen voor zaken als zwerfvuil, waarop ze slechts een beperkte invloed hebben”, zegt algemeen directeur Christian Verschueren.