Over smaak valt niet te twisten, ook niet in de rechtszaal, heeft een Europese rechter geoordeeld. Smaken zijn te subjectief om wettelijk te beschermen en vallen dus niet onder het intellectueel eigendomsrecht, heet het.
Smaak kopiëren is geen inbreuk
De smaak van een voedingsproduct kan niet gepatenteerd worden en dus ook niet beschermd, zegt het Hof van Justitie van de Europese Unie (HJEU) naar aanleiding van een dispuut tussen twee Nederlandse smeerkazenmakers. Levola vond de ‘Witte Wievenkaas’ van concurrent Smilde niet alleen qua naam, maar ook qua smaak nogal sterk op zijn eigen Heks’nkaas lijken, een smeerkaas met look en kruiden.
Aangezien de Nederlandse rechter niet goed wist wat te doen met deze zaak, wendde die zich tot het HJEU. Dat besliste nu dat een smaak geen objectief gegeven is, aangezien die verschilt van persoon tot persoon en beïnvloed kan worden door de leeftijd, voorkeuren, gewoontes en zelfs de omgeving waarin het product geproefd wordt. Doordat een smaak niet precies en objectief genoeg kan worden vastgelegd, is het onmogelijk om die wettelijk te beschermen, zegt het Hof. De smaak van Heks’nkaas kan dus niet worden beschermd en de klacht van Levola draait op een sisser uit.