De Kringwinkels zijn dringend op zoek naar meer medewerkers. Tweedehands groeit snel aan populariteit, maar ondertussen hebben de 147 winkels, die aan sociale tewerkstelling doen, een nijpend personeelstekort.
Recordomzet van 54,4 miljoen euro
Op de Dag van De Kringwinkel zaterdag zetten de 147 Kringwinkels de deuren open, deels in de hoop nieuwe medewerkers aan te trekken. “We hebben dringend extra mensen nodig om de sterke groei aan te houden, maar de overheid blijft doof voor onze oproep”, zegt Tom Wouters van Komosie, de koepel boven de Kringwinkels.
In 2017 haalde het bedrijf een recordomzet van 54,4 miljoen euro, goed voor een stijging van 6%. De tweedehandswinkels zamelden 78.500 ton goederen in, waarvan 44% verkocht raakte. De 147 vestigingen (waarvan vorig jaar vier nieuwe) kregen 6 miljoen klanten over de vloer (+3%), die elk gemiddeld 6,43 kilo aan spullen kochten.
Duizenden extra medewerkers nodig
Tegen 2022 zijn er evenwel maar liefst 1500 extra werknemers nodig bij de formule, als de overheid haar milieudoelstelling wil behalen om per Vlaming zeven kilo goederen te hergebruiken met behulp van de kringwinkels. “De wachttijden voor ophalingen lopen vaker op, sommige Kringwinkels moeten leveringen of ophalingen uitbesteden en een Kringwinkel moest zelfs zijn openingstijden terugschroeven”, aldus nog Tom Wouters. In 2017 kwamen er in het sociale-tewerkstellingsbedrijf 126 fulltime equivalenten bij.
Vandaag zijn er 5.650 medewerkers actief: dat zijn vaak mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen, zoals langdurig werklozen, mensen met een arbeidsbeperking, ex-gedetineerden of erkende vluchtelingen. Het is de bedoeling dat ze er werkervaring opdoen.