Als de stroomvoorziening deze winter zou wegvallen en het fameuze ‘afschakelplan’ in werking zou treden, dan heeft dat verregaande gevolgen voor de distributiecentra, de supermarkten en de voedselveiligheid. Comeos luidt alvast de alarmbel.
20 distributiecentra leveren 75% van onze voeding
Comeos ziet het ‘afschakelplan’ met een bang hart tegemoet. Als de stroomvoorziening deze winter in het gedrang komt, dan kan dat zware gevolgen hebben. “Je moet daarbij een onderscheid maken tussen de winkels, die iedereen kent, en anderzijds de distributiecentra”, zegt Comeos-topman Dominique Michel in Le Soir. “België telt twintig distributiecentra, die instaan voor 75% van de voedsellevering in ons land. Veel van die depots bevinden zich in schijf 7 van het afschakelplan, een van de meest gevoelige schijven”, zegt Michel. Ter info: het afschakelplan voorziet in acht schijven. Als het afschakelplan in werking treedt, komen eerst de inwoners en bedrijven in schijf 8 zonder stroom te zitten, vervolgens die in schijf 7, enzovoort.
Uiteraard beschikken distributiecentra over noodgeneratoren om een eventuele stroompanne op te vangen. “Maar zoiets vreet energie. Als de onderbreking meer dan drie uur duurt en als ze zich herhaalt, dan zitten we vlug door onze mogelijkheden heen, wat snel een impact zal hebben op de voedselvoorziening.” Comeos pleit er dan ook voor om die distributiecentra, gezien hun “strategisch belang” voor de voedselvoorziening, hetzelfde statuut te geven als zeg maar ziekenhuizen, zodat zij bij problemen worden ontzien.
Koudeketen in winkels
Dan zijn er nog de duizenden supermarkten en superettes, waarvan er ook flink wat in de gevarenzone liggen. Bij Lidl bijvoorbeeld gaat het om 166 winkels, waarvan er 139 een autonome stroomgenerator hebben. Voor de 27 andere zoekt de keten naarstig naar noodgeneratoren op de huurmarkt, zo laat de versdiscounter weten. “Wanneer een koelkast drie uur stil ligt, is dat een fameuze klap voor de koudeketen, met alle gevolgen van dien inzake voedselverspilling”, vervolgt Michel. “Wij spannen ons enorm in om verspilling tegen te gaan, maar één afschakeling volstaat om die jarenlange inspanning teniet te doen, want dan zouden we tonnen voedsel moeten weggooien.”
De regels van het FAVV zeggen bijvoorbeeld dat vis bewaard moet worden bij 4°C, net als gevogelte. “Maar wat als een koelkast twee uur stil ligt en de temperatuur ‑ al was het maar een kwartiertje ‑ is gestegen tot 6°C? Moeten we dat voedsel dan weggooien? Wij willen geen voedsel verspillen, maar wij willen ook niet aan de basis liggen van een voedselvergiftiging”, aldus nog de Comeos-topman.
Bij Delhaize hopen ze eventuele problemen te kunnen oplossen door onder meer koelvrachtwagens bij de winkels te plaatsen. “Er ligt een plan klaar. We zijn ervan overtuigd dat we de dienstverlening aan onze klanten ook tijdens een afschakeling zullen kunnen garanderen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver, zonder in zijn kaarten te laten kijken.
Meer praktische info over het ‘afschakelplan’ vindt u op de website van de FOD Economie.