Na Frankrijk en Duitsland zullen de Danone-verpakkingen binnenkort ook in België de nutri-score dragen. “We willen een voortrekkersrol spelen in het debat rond voeding en gezondheid”, zegt ‘country director’ Wim Bauwens.
“Het meest eerlijke systeem”
“We gaan resoluut voor de nutri-score”, bevestigt de topman: “Het is een zeer duidelijk en transparant systeem dat grondig getest is. Het neemt zowel de goede als de minder goede eigenschappen van een product in rekening en het is objectief, onderbouwd door onafhankelijk onderzoek. We weten dat er in de voedingssector geen eensgezindheid bestaat over het label, maar voor ons is dit het meest eerlijke systeem en we hopen dat andere fabrikanten zullen volgen.”
Met de introductie van het voedingslabel mikt Danone niet op omzetgroei of marktaandeelwinst, maar wil de zuivelproducent zijn verantwoordelijkheid nemen in het debat rond voeding en gezondheid. “We willen de consument helpen om makkelijker gezonde keuzes te maken. Als dat kan helpen om yoghurt hoger op de agenda te zetten, dan is dat meegenomen.” En dat is belangrijk, omdat momenteel slechts 2% van de Belgische bevolking de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zuivel consumeert.
Meer biologisch
Vanaf oktober zal de nutri-score voor alle zowat 180 Danone-referenties online beschikbaar zijn. Op de verpakkingen doet het label stap voor stap zijn intrede, maar “We gaan geen bestaande verpakkingen weggooien.” Tegen 2020 moet dat proces zijn afgerond. Tegelijk werkt Danone verder aan het gezinder maken van de recepturen, bijvoorbeeld door het suikergehalte te verlagen. “We hebben het aandeel suiker al met 4,9% gereduceerd, en dat willen we optrekken naar 10%.”
Bauwens kondigt ook aan dat Danone meer biologische referenties zal introduceren vanaf 2019. “Vandaag hebben we al een bio-variant van Danonino, volgend jaar zetten we verdere stappen. Bio is in lijn met de positionering van onze merken. Consumenten vragen naar gezondere en meer natuurlijke producten. Het aandeel biologisch is in zuivel nog klein, maar we zien een groot potentieel. Je merkt dat ook de retailers geloven in de kansen voor bio.”
Zuivelconsumptie opdrijven
De zuivelmarkt is stabiel, geeft de manager mee: de huismerken groeien, maar sommige A-merken ook, zoals Oikos of de zuivelalternatieven van Alpro. Ook Activia doet het dit jaar weer goed. Voor retailers is het zuivelschap een belangrijke traffic builder. “Wij willen meer mensen frequenter naar de winkels krijgen. Onze rol is het om de zuivelconsumptie op te drijven. Dat is in het verleden wat te weinig gebeurd. We zetten daarom het gezonde karakter van yoghurt beter in de verf. We willen dat yoghurt eten een gezonde dagelijkse routine wordt.”
In onze buurlanden Nederland en Frankrijk is de zuivelconsumptie namelijk dubbel zo hoog als de 18 liter per capita bij ons. Dat heeft voornamelijk te maken met de sterk ontwikkelde zuivelcultuur bij onze noorderburen en met andere eetgewoontes bij onze zuiderburen, die yoghurt als dessert eten terwijl het in België eerder een snack of een deel van het ontbijt is. Er is dus nog heel wat groei mogelijk.
Naar de harddiscount?
Hoewel yoghurt een basisproduct is, ziet Bauwens nog veel kansen om te innoveren. “We kunnen nieuwe kanalen aanboren, zoals de ‘on the go’ consumptie. Vernieuwende formaten en verpakkingen zijn een piste. Ook met natuurlijke en gezonde ingrediënten kunnen we nog veel kanten uit.” Nieuwe kanalen ontwikkelen, zou dat ook de deur naar de harddiscounters kunnen openen? “Vandaag is de shopper overal. In een ideale wereld wil ik zoveel mogelijk mensen bedienen. Maar over wat we in de toekomst zullen doen, kan ik nu niet uitweiden.” Of yoghurt dan goedkoper zal moeten worden? “We brengen de juiste kwaliteit voor een eerlijke prijs. Zowel premiummerken als budgetmerken doen het vandaag goed, het gaat om de juiste verhouding.”
Bauwens was tot over een goed jaar nog commercieel directeur van het plantaardige merk Alpro, dat nu ook deel uitmaakt van de Danone-groep. Tot nu toe hebben beide bedrijven nog aparte hoofdkantoren en werken ze niet structureel samen. Ligt dat niet moeilijk, qua interne concurrentie? “We hebben een gemeenschappelijke missie: gezondere voeding aanbieden met respect voor de planeet. Er gaan wel meer mensen van Danone naar Alpro en vice versa. Dat is verrijkend, dat heb ik zelf ook ervaren. Er is dus zeker kruisbestuiving binnen de groep.”