Maaltijdbezorger Deliveroo blijft fors groeien, maar de verliezen blijven zich opstapelen. De omzet verdubbelde vorig jaar, het verlies voor belastingen steeg tot 185 miljoen pond (200 miljoen euro). In België loopt ondertussen een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden.
Omzet meer dan verdubbeld
“Onze groei wordt alleen geëvenaard door onze ambitie. We willen het definitieve voedingsbedrijf van de wereld worden en we hebben veel geïnvesteerd in innovatie, technologie, mensen en restaurants”, klinkt het triomfantelijk bij Deliveroo-topman Will Shu. Meer over die ambitie vertelt Benelux-topman Mathieu de Lophem donderdag op het RetailDetail Food Congress.
Het verklaart inderdaad waarom de omzetten bij de maaltijdbezorger in 2017 meer dan verdubbelden, maar ook de winst steeds verder weg lijkt. Wereldwijd steeg de omzet vorig jaar met 116% naar 277 miljoen Britse pond (310 miljoen euro), waarbij de Europese markt goed was voor 99% meer omzet en de andere markten met liefst 207% groeiden: resultaten die de geruchten over een overname door Uber voeden.
100 miljoen voor eigen keukens en hoofdkantoor
Toch dook het verlies nog 43% dieper, nadat Deliveroo nog 106 miljoen pond (bijna 120 miljoen euro) investeerde in onder andere een nieuw hoofdkantoor in Londen en steeds meer eigen (pop-up)keukens opende van waaruit de fietskoeriers maaltijden bezorgen. Ook in de toekomst wil het bedrijf steeds meer eigen keukens openen, zodat het niet afhankelijk is van het aanbod van bestaande restaurants en altijd het juiste aanbod op de juiste plaats kan voorzien. Dat de koerierdienst op die manier een concurrent wordt voor de restaurants waar het mee samenwerkt, ontkent het bedrijf echter.
Deliveroo haalde in 2017 in ieder geval 500 miljoen dollar extra investeringsgeld op, waardoor het bedrijf nu meer dan twee miljard pond waard is. Ook de brutowinst ging vorig jaar fors omhoog van 1,1 miljoen pond naar 64,3 miljoen pond (70 miljoen euro).
Onderzoek naar arbeidsomstandigheden
In België is weliswaar een onderzoek geopend naar de arbeidsomstandigheden bij de fietskoerierdienst. Zo’n tweehonderd koeriers in Gent, Antwerpen en Brussel zijn opgeroepen voor verhoor door de Brusselse arbeidsauditeur. Het gaat om een justitieel onderzoek, waarbij het Belgische gerecht te weten wil komen in hoeverre de koeriers bij Deliveroo ‘schijnzelfstandigen’ zijn en of het de arbeidsregelgeving overtreedt.
Hoe het nu echt zit bij Deliveroo? Dat hoor je op donderdag 4 oktober exclusief van Mathieu de Lophem, general manager van Deliveroo Benelux, op het RetailDetail Food Congress in Brussel. Klik hier om nog snel je plaats te reserveren.