Te veel werknemers in de retailsector kampen met overgewicht en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Eén van de oorzaken: een gebrek aan beweging.
Alarmerende cijfers
We spreken van overgewicht wanneer iemand een body mass index (BMI) van meer dan 25 heeft. Met een BMI van meer dan 30 behoor je tot de categorie obees of zwaarlijvig. Liefst 35,8% van de werknemers in de retail liet een BMI optekenen tussen de 25 en 30, bijna één op vijf (17,8%) haalde een nog hogere score en was dus obees. Mannen (57,4%) torsen vaker te veel kilo’s mee dan vrouwen (45,7%).
Eén van de redenen voor ons overgewicht: we bewegen te weinig. Vijf dagen per week minstens een half uur matig tot intensief bewegen, zo geldt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Al is dat niet gek veel, toch slaagt 73,8% van de werknemers in de retail hier niet in. De alarmerende cijfers komen uit een rapport van Idewe, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor het onderzoek werden de medische gegevens van bijna 23.000 werknemers in de retailsector onder de loep genomen. In vergelijking met andere sectoren scoort de retail gemiddeld.
Obesitasepidemie
Lode Godderis, directeur van de dienst Kennis, Informatie & Research van Idewe, slaat alarm: “Deze trend moet snel keren of we krijgen te maken met een immense obesitasepidemie. Overgewicht brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Wie zwaarlijvig is, loopt aanzienlijk meer risico op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes. De klassieke gezondheidsacties van bedrijven werken in veel gevallen niet. Enkel wie al ‘gezond denkt’ voelt zich er door aangesproken. Daarom pleit ik voor meer haalbare acties: hoe lager de drempel, hoe meer kans op succes. Ook werkgevers hebben baat bij fitter personeel. Energieke werknemers voelen zich beter in hun vel, zijn productiever en minder afwezig door ziekte.”
Evolutie van het aantal retailwerknemers met overgewicht:
2014: 52,3%
2015: 52,5%
2016: 53,2%
2017: 53,7%