Ook aardappelen worden flink duurder
Het is van 1945 geleden dat we nog zo’n late winterprik kenden. Daardoor zijn typische voorjaarsgroenten een paar weken later met bloeien, zodat de nieuwe oogst achteruit wordt geschoven. Intussen zorgt dat voor een opflakkering van de prijzen.
Busschaert zegt voor asperges een prijsstijging van 20 procent te verwachten. Voor sluimererwten gaat hij uit van een verhoging met 25 procent. En voor vroege sla, bloemkool, spinazie en radijzen zet hij zelfs een prijssprong met een derde voorop. Aardappelen zouden dan weer 10 procent duurder worden.
Ook bij fruit 10% extra
Dat de prijzen voor voedingsproducten in de lift zaten, werd de voorbije maanden al duidelijk. In Nederland becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat voedingsmiddelen in februari 2,7% duurder waren dan een jaar geleden. De grootste prijsstijging vielen te noteren bij fruit (+9,9%), maar ook in de categorieën aardappelen en groenten stegen de prijzen echter flink.
Voor België zijn geen cijfers bekend voor de eerste maanden van 2013: de gegevens worden met een vertraging van drie maanden gepubliceerd om manipulaties te vermijden.
Toch moet een en ander ook worden gerelativeerd: voor witloof lagen de prijzen tot nog toe onder het peil van 2012, voor veldsla was de prijs in de eerste tien weken van het jaar vergelijkbaar met die van vorig jaar en voor witte en rode kool en knolselder liggen de prijzen dan weer amper hoger, blijkt uit een prijsoverzicht van de Flandria-groenten op de LAVA-veilingen. De late winterprik kan hier de komende weken wel alsnog voor een opstuwend effect zorgen.