Deliveroo leverde in 2017 voor 14,5 miljoen euro omzet aan gerechten in België. Dat is ruim vijf keer meer dan een jaar eerder, met dank aan expansie naar nieuwe steden.
In “talloze nieuwe steden”
Deliveroo boekte in België in haar vorige boekjaar ruim 5,5 keer meer omzet: de fietskoeriers brachten voor 14,5 miljoen euro aan maaltijden rond. Het bedrijf moet nochtans vergelijken met een extra lang 2016: dat boekjaar begon al in juli 2015 en duurde dus liefst anderhalf jaar. Toen haalde Deliveroo hier een omzet 2,6 miljoen euro.
De groei komt van bestaande klanten, die meer bestellen, maar ook door de expansie naar nieuwe steden, legt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel uit in De Tijd. Deliveroo ging in 2015 van start in Brussel, ondertussen fietsen de bezorgers al in elf Belgische steden rond. Ook zijn verlies kon de maaltijdbezorger flink terugdringen: netto tekende Deliveroo in België 345.000 euro verlies op, liefst tien keer minder dan in de vorige periode. Bruto bedroeg de bedrijfswinst vorig jaar 988.000 euro, terwijl die in 2016 nog 4,6 miljoen euro in het rood eindigde.
Bewust nog geen winst
In april kreeg Deliveroo België van de Britse moederholding nog een kapitaalinjectie van 11 miljoen euro voor verdere groei-investeringen. Zo zal de rivaal van Takeaway.com en Uber Eats in de volgende maanden nog naar andere steden uitbreiden, al mag nog niet geweten zijn welke. Winst wordt door die expansie-ambities, zoals typisch in platformbedrijven, op de lange baan geschoven: “We maken nog geen winst omdat we willen investeren in technologie en mensen”, aldus Van Nuffel, die aanstipt dat Deliveroo ook marketingmensen en vertegenwoordigers in dienst heeft.
Eigen koeriers heeft het nochtans niet in dienst: zij werken onder een zelfstandigenstatuut of volgens de nieuwe overheidsregeling die onbelast ‘bijklussen’ toelaat. Een omstreden situatie, want de federale overheidsdienst Sociale Zaken en misnoegde koeriers hebben Deliveroo aangeklaagd voor schijnzelfstandigheid. De rechter gaf Deliveroo in Nederland gelijk, in ons land is nog geen uitspraak.