“Made in Gaza”?
Minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte heeft op de radio gepleit voor de invoering van een apart label voor producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever en andere door Israël bezette gebieden in Palestina. Nu staat op de etiketten van dergelijke producten nog gewoon te lezen dat ze uit Israël afkomstig zijn. De minister wil het idee op Benelux-niveau aankaarten.
Een Europese richtlijn uit 2000 schrijft voor dat consumenten niet valselijk mogen worden voorgelicht over de herkomst van producten. “De Europese Commissie heeft bevestigd dat deze richtlijn van toepassing is op de producten uit de Israëlische nederzettingen”, klinkt het bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. “Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, heeft de ministers vorige week nog gevraagd om nationaal toe te zien op de effectieve toepassing van de Europese regelgeving.”
In landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk worden producten uit de bezette gebieden intussen al langer speciaal gelabeld. De hele discussie kwam weer naar boven doordat Nederland onlangs nieuwe voorschriften uitvaardigde rond de etikettering van verse groenten en fruit, wijn, honing, olijfolie, vis, vlees, kip, eieren en cosmetica uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogten en in Oost-Jeruzalem.
Israël “not amused”
Die stap leidde tot een felle reactie van de regering in Israël. “Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie”, ging woordvoerder Yigal Palmor vlotjes voorbij aan de talloze VN-verklaringen die de Israëlische bezetting veroordelen.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is echter niet onder de indruk: “Het is doodsimpel, de nederzettingen liggen niet in Israël. Dus mag er op de producten die uit de nederzettingen komen niet staan ‘uit Israël’.” Of hoe de wereldpolitiek soms zelfs wordt uitgevochten op het voedingsetiket…