Sperperiode de facto enkele dagen langer
Tot vandaag vielen de sperperiode (waarin geen prijsverminderingen mogen worden aangekondigd) en de referentieperiode (op basis waarvan de prijsverlagingen tijdens de solden worden beoordeeld) niet volledig samen. Dat zorgde nogal eens voor verwarring bij kledingboetieks.
In de nieuwe regeling blijven zowel de sperperiode als de referentieperiode behouden, maar vallen beide periodes wel samen. “De sper- en referentieperiode zullen vanaf de inwerkingtreding van de wet lopen van 3 december tot 3 januari en van 1 juni tot 1 juli. De sperperiode wordt dus met respectievelijk drie en zes dagen verlengd, vandaag loopt de sperperiode immers van 6 december tot 3 januari en van 6 juni tot 1 juli”, telt het kabinet (foutief) voor.
“Deze wijzigingen dienen uitsluitend om een gezonde mededinging en eerlijke marktpraktijken tussen professionelen te waarborgen, en op die manier de kleine winkelier te beschermen. Door deze wijzigingen moeten ook de problemen met de Europese regels over de solden weggewerkt worden”, maakt de minister zich sterk. “Met de goedkeuring van dit wetsvoorstel staat de sperperiode nu volledig uit de wind en krijgen de handelaars een antwoord op hun bezorgdheden.”
Zelfstandigenorganisaties tevreden
Unizo en Mode Unie reageren alvast tevreden op het nieuwe wetsontwerp: “Dit zorgt voor duidelijkheid en rechtszekerheid voor de handelaars. Het bevestigt nog eens de rechtsgeldigheid van de sperperiode. Door een arrest van het Hof van Cassatie vorig jaar leefde er bij winkeliers veel verwarring.”
“Die gelijkschakeling is logisch. Eigenlijk wordt de sperperiode nu helemaal op het model van de referentieperiode gebaseerd”, zit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws op dezelfde lijn. “Maar belangijker nog is dat de federale regering onverkort achter de sperperiode blijft staan. Dat is een belangrijk signaal naar notoire overtreders, maar ook naar de kleinhandel, die de sperperiode nodig heeft om op een eerlijke manier te kunnen concurreren met de grote ketens.”