De huurprijzen in de Belgische winkelstraten dalen: vooral in kleine steden moeten vastgoedmakelaars met kortingen goochelen om huurders te vinden of te houden, maar ook in grote steden droogt de vraag op.
Grote winkels en kleine steden minder gewild
In kleinere steden als Roeselare, Tongeren of Turnhout zakken de huurprijzen van winkelvastgoed met 10 tot 30%. Dat berekende Cushman & Wakefield in een nieuw rapport, waar De Tijd over bericht. Ook in grote steden, waaronder in Antwerpen, ziet de vastgoedspeler voor grote panden (vanaf 500 m²) kortingen van 15 tot 30%. In de binnensteden komen door die verminderde vraag ook weinig nieuwe vastgoedprojecten tot stand. Alleen overdekte winkelcentra en baanwinkels kunnen hun prijsniveaus nog in stand houden, zien ze bij C&W. Ook kleinere winkels tot 150 m² blijven op toplocaties zoals de Meir en de Brusselse Nieuwstraat weliswaar gegeerd.
De groei van e-commerce zorgt voor minder passage in de winkelstraten, terwijl ook minder binnen- en buitenlandse spelers hun fysieke winkelnetwerk verder uitbreiden. Volgens De Tijd was de Deense Bestseller Group goed voor het hoogste aantal transacties in de eerste jaarhelft van 2018, met acht nieuwe Only-vestigingen en vier shops van Jack & Jones. Ze worden gevolgd door Hans Anders, Undiz, VanHaren, Rituals en Kruidvat, die elk vijf nieuwe huurcontracten afsloten.
Retailers eisen lagere huren
Heel wat grote retailers (her)onderhandelen dan ook hun huurcontracten. “Door die combinatie van factoren moeten eigenaars van winkels in de steden meer toegevingen te doen om een huurder te houden of binnen te halen”, verklaart Boris van Haare, retailpartner bij Cushman & Wakefield.
Zo eist modereus H&M voortaan een flexibele huurprijs, die afhangt van de gerealiseerde omzet in een pand. Verhuurder Qrf City Retail moest daardoor al inboeten: op de vijf panden die het begin 2018 verhuurde, verloor het 4,5 miljoen euro aan huurinkomsten. Ook Belgische spelers vragen stevige kortingen, geeft Dieter Penninckx, CEO van FNG Group, toe aan De Tijd. “Het is al gebeurd dat we een prijsverlaging van 30% vragen. In heel wat kleinere steden lopen minder mensen door de winkelstraten dan vroeger. Het is logisch dat de huurprijs wordt verlaagd”, aldus Penninckx.