De afgelopen vijf jaar heeft de Belgische voedingsindustrie het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten fors verlaagd, en voegde ze meer vezels toe. Ook de komende jaren zet de sector verdere stappen.
Zelfregulering
Ontbijtgranen bevatten tegenwoordig gemiddeld 5,8% minder suikers en 13% meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5% meer volkoren granen toe. Zuivel bevat 3,8% minder toegevoegde suikers dan in 2012, na het aanpassen van de recepten van yoghurts, yoghurtdrinks, chocomelk en dessertjes. In frisdranken ging het suikergehalte met gemiddeld 7% naar beneden door een verdere uitbreiding van het gamma laagcalorische producten. Plantaardige zuivelalternatieven reduceerden de suikers met 18% en in chocoladeproducten en koekjes daalde het gehalte verzadigd vet met respectievelijk 1,2% en 3,2%. Ook andere sectoren nemen gezonde initiatieven: margarine, ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes…
De cijfers werden bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van Fevia, Comeos en minister van volksgezondheid Maggie De Block. In 2016 sloten zij het Convenant Evenwichtige Voeding af, een vrijwillig initiatief om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. De voedingsindustrie wil aantonen dat bedrijven ook door middel van zelfregulering een positief resultaat kunnen bereiken.
Individuele initiatieven
Dominique Michel, CEO van Comeos, kondigt al verdere stappen aan: “Nu gaan we voor de privatelabelmerken de koude sauzen aanpakken, in samenwerking met de merkenproducenten de smeersalades en de bereide maaltijden en verder werken op frisdranken en zuivel tegen 2020. Ook daar gaan we stelselmatig naar minder toegevoegde suiker (-5% in frisdrank en zuivel), minder vet (-5% in smeersalades) en energie (-3% in koude sauzen) en meer groenten (+10% in bereide maaltijden).”
Volgend op de persconferentie maakten verschillende bedrijven de resultaten bekend van hun individuele initiatieven. Zo meldt Aldi dat het de samenstelling van 82 huismerkproducten heeft aangepast, wat op jaarbasis leidt tot het vermijden van 750 ton suiker, 130 ton vet en ruim 35 ton zout. Danone heeft tussen 2012 en 2016 het gehalte aan toegevoegde suikers in haar verse melkproducten met 4,9% gereduceerd, een resultaat dat verder gaat dan de voor de zuivelcategorie vooropgestelde 3% uit het Convenant Evenwichtige Voeding.