E-commerce vergt andere profielen
“Iedereen is nu bezig met e-commerce”, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van handelsfederatie Comeos. “Daarvoor heb je andere profielen nodig dan in een traditionele winkel. Tegelijk moet die traditionele winkel de strijd kunnen aangaan met e-commerce. Zo is iedereen op zoek naar nieuw talent.”
Maar de topman stelt vast dat er geen enkele opleiding op maat van de sector bestaat die aan die vraag beantwoordt: “Wij vragen de oprichting van een bachelor retailmanagement. Om winkeldirecteur of gerant te worden heb je heel wat competenties nodig. Je moet een team kunnen leiden, een boekhouding kunnen bijhouden, bedreven zijn in klantencontacten, logistieke kennis hebben, iets van marketing afweten enzovoort.”
De sector is naar eigen zeggen bereid om die richting samen met enkele scholen op te starten. Comeos denkt aan een systeem van alternerend leren: afwisselend op school en op de werkvloer. Naar het voorbeeld van de samenwerking met de Hogeschool Gent: “We hebben daar al twee jaar een kleinschalig programma met een twintigtal studenten. Wij willen dat uitbreiden naar het hele land”, aldus Dominique Michel.
‘Retail is heuse jobcreator’
De Comeos-topman herinnert er nog eens aan dat de sector in ons land ongeveer 400.000 jobs vertegenwoordigt. Eén op de zeven professioneel actieve Belgen werkt vandaag in de groot- en kleinhandel.
Elk jaar neemt die om en bij de 40.000 mensen in dienst. Daar zijn uiteraard heel wat vervangjobs bij, maar de netto jobcreatie bedraagt toch bijna 4.000 banen op jaarbasis gedurende de laatste tien jaar. De handel creëerde in die periode ruwweg 35.000 jobs.