Vakbond beschuldigt Glacio van woordbreuk
Het zit er al bovenarms op tussen de vakbonden bij IJsboerke en (toekomstig) eigenaar Glacio. Het dispuut draait rond een vrijwillige ontslagregeling voor wie niet akkoord gaat met de nieuwe arbeidsvoorwaarden van Glacio.
Volgens de bonden had Glacio toegezegd dat medewerkers die vrijwillig het bedrijf wensen te verlaten, ook recht zouden hebben op zo een ontslagvergoeding. Net die belofte verklaart waarom 92% van het personeel vorige week de overnameplannen goedkeurde, klinkt het bij de vakbonden. “Ze hadden dat tijdens de personeelsvergadering expliciet gezegd. Nu beweren ze dat het een verspreking is”, zegt Dirk Verhaegen van het ACV.
Glacio-topman Peter Janssen bevestigt dat dit onderwerp ter sprake is gekomen, maar “wij hebben toen geantwoord dat dat kon, in de veronderstelling dat de vraag kwam van iemand die bij de huis-aan-huisverkoop werkt.” Glacio liet eerder al verstaan dat het die afdeling zo snel mogelijk wil verkopen.
Grootste schuldeiser eist ondertekende CAO
De vakbonden eisen nu een nieuwe raadpleging van het personeel, maar Glacio ziet “dat tijdverlies” niet zitten. Er is met het IJsboerke-dossier dan ook enige haast gemoeid, want volgens Peter Janssen wil BNP Paribas Fortis het overnameplan voor IJsboerke pas goedkeuren als er een collectieve arbeidsovereenkomst getekend is. Nu de bonden boos zijn weggelopen, zit dat er dus niet meteen in.
Janssen pleit intussen voor de nodige realiteitszin: “We willen een bedrijf met potentieel, met mensen met ervaring voor een doorstart. Daarbij kunnen we niet gewoon iedere bediende laten weggaan met een hoge vergoeding. Zo’n sociaal passief overhouden is niet haalbaar. Een blanco cheque heb ik helaas niet.”
Dinsdag staat een nieuwe vergadering op de agenda tussen de kandidaat-overnemers en de bank.