Meer controleren, beter communiceren, strenger straffen
De leden van Fenavian stellen geen gedragsverandering vast bij de Belgen in het verbruik van producten op basis van vlees, na het uitbreken van het paardenvleesschandaal in Europa. Toch toont de sector zich ongerust over de “circuits die trachten om vlees van sportpaarden, die medicijnen toegediend kregen, in de voedselketen te krijgen.
De controles rond de traceerbaarheid en de gegevens van die dieren – zowel op het niveau van het slachthuis als op dat van de handel in levende dieren – spelen dus een erg belangrijke rol”, aldus nog de secretaris-generaal. Fenavian vraagt de controle-instanties ook om beter te communiceren over de identiteit van personen of ondernemingen met slechte bedoelingen: “Hen moet de toegang tot het beroep ontzegd worden”.
“Vertrouwen gaat te paard”
Eerder had ook Boerenbond-topman Piet Vantemsche al aan de alarmbel getrokken. Hij vreest dat het hele schandaalsfeertje rond vlees uiteindelijk toch een negatieve invloed op de reputatie en dus ook op de verkoop van vlees zal hebben.
“De fraude met paardenvlees dat verkocht wordt als rundsvlees heeft het consumentenvertrouwen in heel Europa geschaad. Fraude is verwerpelijk en nooit goed te praten. Het brengt schade toe aan hele sectoren, maar ook aan bonafide veehouders en vleesverwerkers, die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.” Om er, in zijn gekende stijl, aan toe te voegen: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”.