De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.
Retourstromen te complex en duur
Uit het onderzoek ‘Empty Logistics’, in samenwerking met onder meer de Belgische brouwers, Coca-Cola en retailers Delhaize en Colruyt, blijkt dat er nood is aan standaardisatie van het statiegeldsysteem. Statiegeld is een goed systeem om herbruikbare flessen terug bij de producent te krijgen, klinkt het, maar omdat er steeds vaker unieke types flesjes en bakken op de markt komen, worden de retourstromen complex en duur.
De sortering van de flessen is het grootste pijnpunt. Vooral verkooppunten hebben veel hieraan veel werk door de vele verschillende soorten flessen en bakken, met bijhorende tarieven. Zeker speciaalbieren hebben vaak afwijkende flesjes. “Standaardisatie zou nochtans de logistieke kosten sterk kunnen doen dalen”, zegt Eva Gezels, projectleider VIL.
Vandaag gebeuren bij de sortering ook regelmatig fouten, waardoor producenten gemiddeld 2 tot 3% van de teruggebrachte leeggoedflessen niet meer kunnen gebruiken. Toch zien de acht bedrijven en verenigingen die meewerkten aan de studie geen draagvlak voor een derde partij die als centrale dienstverlener tussen de producent en de retailer in zou komen te staan.
Wettelijk kader moet orde scheppen
Wel willen ze een eenvoudiger statiegeldsysteem. “Belastingen en accijnzen duwen producten richting herbruikbare verpakkingen maar houden geen rekening met standaardisatie. Een reductie van het aantal types flessen en het aantal statiegeldtarieven kan de logistieke flow van leeggoed een stuk overzichtelijker en efficiënter maken”, redeneert het VIL.
“De retour van een herbruikbare fles met statiegeld is op papier zeer simpel, maar in de realiteit zit er een complex systeem achter waarbij diverse spelers zijn betrokken”, beklemtoont Gilles Vandorpe, directeur van de federatie van drankenhandelaars FEBED.
De federatie vraagt dan ook een wettelijk kader dat orde schept in de statiegeldtarieven op herbruikbare verpakkingen. Nu is het immers een vrijwillig systeem, waarbij iedere partij zelf de waarborg voor zijn leeggoed mag bepalen. Vorig jaar bleek dat twee derde van de drankenhandelaars in de voorbije jaren extra personeel in dienst namen om alle leeggoed verwerkt te krijgen.
Drie tarieven voor drie maten
Concreet stelt het innovatieplatform voor om het statiegeld op flessen met een inhoud kleiner dan 37,5 cl tot 10 eurocent te laten zakken. Voor flessen van 37,5 cl en groter wordt het tarief dan 20 eurocent en 50 eurocent voor alle andere speciale flessen.
Voor bakken met 6, 12 of 24 flessen stelt het VIL een tarief van 2,1 euro voor. Bakken met een ander aantal flessen zouden dan 3,5 euro statiegeld krijgen. Op andere “speciale bakken die wegens hun kostprijs niet onder de eerste of tweede categorie kunnen vallen” kan dan 4,6 euro statiegeld gelden.