Heel wat werknemers van Belgische Carrefour-supermarkten hebben het werk neergelegd na het volgens hen “desastreuze” plan van de Franse groep én van franchiser Mestdagh.
Crisis bij Carrefour
Sommige hypermarkten zijn ook helemaal gesloten (waaronder Evere en Sint-Kruis bij Brugge), andere zijn ondanks de staking van het personeel wel open. Het gaat daarbij niet om een georganiseerde staking, beweert de socialistische vakbond BBTK/SETCa. De ontmoeting tussen directie en vakbonden is gisteren “stormachtig” verlopen, meent SETCa-vicevoorzitter Myriam Delmée: de directie heeft wel enkele dingen verduidelijkt, maar inhoudelijk geen millimeter toegegeven. In januari maakte de Franse keten bekend dat ze 1233 mensen zou afdanken, al is dat aantal inmiddels al wat afgezwakt.
Carrefour noemt bij monde van woordvoerder Baptiste van Outryve de staking “verrassend”: “We begrijpen de emoties van het personeel, maar snappen niet waarom ze nu plaatsvinden. We zitten nog in volle onderhandeling en er is vooruitgang. Wij hebben ook al toegevingen gedaan”, klinkt het. De staking zou nog een tijd kunnen duren, en ook andere supermarkten zouden zich erbij kunnen aansluiten. Zo zouden de winkels in Marche en Zinnik vrijdag en zaterdag dicht blijven.
Woede bij Mestdagh
Bij Carrefour-franchiser Mestdagh zijn 20 van de 53 eigen supermarkten dicht, sommige al sinds maandag. Ook het logistiek centrum en het hoofdkantoor zijn dicht. “We laten de werknemers vrij kiezen of ze willen staken of niet, maar herinneren hen er wel aan dat ze zich niet laten uitputten door het loonverlies. We gaan iedereen vol energie nodig hebben voor de sociale onderhandelingen”, klinkt het bij Danny Dubois van de christelijke vakbond.
Maandag maakte de groep bekend dat de economische omstandigheden drastische maatregelen vereisen. Ook al zou er geen enkele winkel dicht moeten, toch worden 450 banen geschrapt en vraagt de franchiser van de overblijvers meer flexibiliteit.