De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.
Dan toch een gegadigde
De Telegraaf pakt uit met het nieuws dat de Brusselse investeerders het Nederlandse vlaggenschip zouden willen overnemen van de huidige Britse eigenaar Lion Capital, die HEMA in 2007 voor 1,1 miljard euro overnam van Maxeda. De krant verwijst daarvoor naar vier bronnen binnen de retailsector en de financiële wereld. Vorige maand klonk het nochtans nog dat de vraagprijs (die rond 1,2 miljard euro zou bedragen) te hoog was voor de geïnteresseerde partijen.
Lion wou al langer af van de Nederlandse keten, maar vond (tot nu?) nooit een passende koper. De laatste jaren voerde HEMA wel een forse internationale expansie om de verkoopprijs op te drijven. Zo lanceerde de keten eind vorig jaar plannen voor 150 nieuwe Spaanse en 70 nieuwe Duitse winkels en begin dit jaar volgde de expansie buiten Europa met een winkel in Dubai.
Dankzij die expansie groeide de omzet sterk: in het afgelopen kwartaal groeide de omzet nog met 3,5% naar 1,24 miljard euro. Vorig jaar leed de keten wel een verlies van 30,9 miljoen euro, maar Hema wees erop dat het leeuwendeel daarvan te maken had met kosten voor de voorbereiding van de verkoop: in de twee laatste kwartalen van vorig jaar werd echter wél een mooie winst geboekt.
Koper is Belgisch fenomeen
Koper Core Equity Holdings is een nog jonge Brusselse investeringsmaatschappij die vorig jaar toch een miljard euro ophaalde in wat volgens de Institutional Investor “de grootste debuterende fundraiser” was. De groep werd opgezet door vier ex-Bain Capital’ers. Die Amerikaanse financiële reus heeft onder andere Burger King, Domino’s Pizza, Dunkin’ Donuts, Toys R Us en Warner Music onder zijn hoede gehad.
Volgens de Financial Times is Core Equity een speciaal geval in de private-equitywereld, die meestal binnen de vijf jaar weer van zijn aankopen af wil. Core Equity wil zijn bedrijven echter minstens tien jaar vasthouden, omdat dat “een betere manier is om bedrijven op lange termijn te beheren”.