Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.
Onduidelijk resultaat
Het dossier rond het al dan niet afschaffen van de sperperiode in de aanloop naar de zomer- en wintersolden wordt almaar ingewikkelder. Economieminister Kris Peeters is voorstander van een afschaffing, omdat die sperperiode toch maar wordt uitgehold door koppelverkoop en fluistersolden. Zelfstandigenorganisaties zoals Unizo en NSZ pleiten er echter voor om de sperperiode te behouden, zodat ook de solden kunnen blijven bestaan. Anders, zo vrezen ze, zullen er het hele jaar door kortingen worden gegeven, wat op termijn de doodsteek betekent voor de kleinere zelfstandigen.
In een poging de zaak te ‘objectiveren’ bestelde Peeters een studie bij marktonderzoeksbureau Ipsos, dat 300 handelaars uit de kleding-, de schoenen- en de lederwarenbranche ondervroeg. Of de minister veel wijzer is geworden, is nog maar de vraag: 68% van de Vlaamse en 61% van de Brusselse modedetailhandelaars kanten zich tegen de afschaffing van de sperperiode, zo meldt Gazet van Antwerpen. Enkel in Wallonië is een meerderheid voor afschaffing: daar wil slechts 35% de sperperiode behouden.
“886 modewinkels en 3.100 banen bedreigd”
“De gevolgen van de afschaffing van de sperperiode riskeren nochtans niet min te zijn”, waarschuwt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Zonder sperperiode zal 8% van de Belgische modedetailhandel de deuren moeten sluiten.”
De zelfstandigenorganisatie sloeg even aan het rekenen: volgens de FOD Economie zijn er 11.075 kleding- en schoenenwinkels in ons land. Dat betekent 886 modedetailhandelaars die er de brui aan zouden moeten geven. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel heeft gemiddeld 3,5 werknemers in dienst. In totaal zijn er dan 3.101 banen bedreigd, evenveel als bij de sluiting van een multinational. Daarnaast zegt nog eens 30% van de winkels in ernstige moeilijkheden te geraken zonder sperperiode.