Ter Beke rondt voor het eerst de kaap van een half miljard omzet en dat viert de Belgische voedingsgroep met een hogere winstuitkering per aandeel. Dat het bedrijf opnieuw een schuldenlast opbouwt, kan het optimisme alvast niet drukken.
Overnames kleuren de cijfers
Ter Beke trekt resoluut de kaart van groei via overnames, en met resultaat: de totale omzet van de groep, die intussen aandelen heeft in Stefano Toselli, KK Fine Foods en Offerman, groeide met 21,5% tot 508,6 miljoen euro. De sterke groeicijfers dankt het voedingsbedrijf uit Waarschoot voornamelijk aan de nieuwe dochterondernemingen.
Zo realiseerde Ter Beke maar liefst 58% meer omzet binnen de afdeling bereide gerechten, al valt dat cijfer terug tot een bescheidenere 6,4% als de overgenomen bedrijven buiten het plaatje gehouden worden. Voor de verkoop van vleeswaren zag het bedrijf zijn omzet stijgen met 6,4%, waarvan ongeveer de helft te danken is aan het overgenomen Offerman.
Hoger dividend
Ondanks een dalende winstmarge op charcuterie, het gevolg van concurrentie en prijsstijgingen voor grondstoffen, liet Ter Beke mooie cijfers optekenen voor zowel de brutowinst (+1,8% tot 38,4 miljoen euro) als de nettowinst (+36,4% tot 17,8 miljoen euro). Reden tot optimisme, vond het bedrijf, dat zijn aandeelhouders half juni trakteert op vier euro bruto per aandeel, oftewel een halve euro meer dan vorig jaar.
Toch hangt er ook een prijskaartje aan de overnames die de omzet van Ter Beke voorbij de grens van het half miljard euro stuwden. Zo ging het voedingsbedrijf bankleningen aan voor de overnames, waardoor de nettoschuld op een jaar tijd verzevenvoudigde, van 17,5 miljoen euro tot 127 miljoen euro eind 2017. De schuld ligt daarmee gevoelig hoger dan de jaarlijkse brutowinst van Ter Beke.
Met de verhoging van het dividend per aandeel, waarvan netto 2,8 euro zal overblijven, bevestigt Ter Beke in elk geval het vertrouwen in de huidige koers van het bedrijf.