Werknemersparticipatie, het systeem waarbij loontrekkenden ook aandeelhouder en dus mede-eigenaar zijn van het bedrijf waar ze werken, kent een groeiend succes. Al blijft België wel wat achter: in de Europese top-100 vinden we maar twee bedrijven van bij ons.
47.000 werknemers-aandeelhouders in België
Met 47.000 zijn ze, de Belgen die in een aandelenplan gestapt zijn of aandelenopties hebben bij hun werkgever en zich derhalve mede-eigenaar mogen noemen van het bedrijf waar ze werken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van EFES, de European Federation of Employee Share Ownership. 47.000 is niet veel (zeker in vergelijking met Groot-Brittannië en Frankrijk, waar respectievelijk twee en drie miljoen werknemers aandelen hebben bij hun werkgever), maar er zit wel groei in.
In de top-100 van grootste Europese bedrijven die op dat vlak al het verste staan, vinden we dan ook maar twee Belgische bedrijven: AB InBev en Colruyt Group. Bij de distributeur heeft 15,38% van de werknemers aandelen van het bedrijf, samen goed voor een kapitalisatie van 1,1 miljard euro. Bij de biergigant gaat het slechts om 1,7% van de medewerkers, maar hun participatie is wel 3,14 miljard euro waard. AB InBev staat daarmee op de 15de plaats, Colruyt is 43ste.
8,5 miljoen mede-eigenaars in Europa
In Europa bezitten de werknemers momenteel 3,2% van het kapitaal van de 2.700 grootste bedrijven, goed voor een gezamenlijke waarde van 389 miljard euro. Zij zijn alles samen met 7,5 miljoen. Tel daar de naar schatting één miljoen loontrekkenden bij die ‘participeren’ in het kapitaal van kmo’s, en je komt aan een totaal van zo’n 8,5 miljoen Europeanen.
Werknemersparticipatie is een van de middelen die bedrijven kunnen inzetten om werknemers langer aan zich te binden en ze extra te motiveren, vanuit het idee dat wie voor een stukje eigenaar is van het bedrijf, er zich meteen ook wat meer verantwoordelijk zal voor voelen. Dat vertaalt zich op termijn in betere prestaties en dus betere bedrijfsresultaten.