Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekijkt of het mogelijk is om eenvoudige labels op voedselverpakkingen te plaatsen, waardoor consumenten in een oogopslag kunnen zien of een product gezond is.
App of kleurcode
“We onderzoeken of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo’n systeem haalbaar is”, klinkt het op het kabinet van de minister. Omwille van de Europese regelgeving kunnen bedrijven echter niet verplicht worden om zo’n systeem op hun verpakking te gebruiken. De minister wil naar Frans en Brits voorbeeld werken met kleurcodes, die de keuze eenvoudiger moeten maken voor de klant. Momenteel moet die nog de tabel met de hoeveelheid calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en zout ontleden of vertrouwen op apps die dat in hun plaats doen. Met die apps kunnen consumenten een product scannen en krijgen ze meteen een idee of het al dan niet ongezond is.
Brancheorganisatie Fevia is voorstander van zo’n app, als die tenminste wordt ontwikkeld in samenspraak met de regering en wetenschappelijke onderzoekers. “Een app die idealiter ook bijhoudt wat je allemaal eet op een dag, die rekening houdt met je profiel – of je een jonge snaak of oudere dame bent bijvoorbeeld – en die een vollediger verhaal kan geven”, zegt woordvoerder Nicholas Courant aan het Nieuwsblad.
Voorstander van een systeem met kleurcodes is Fevia alvast niet. “Dat is weinig objectief”, zegt Courant. “Olijfolie kan bijvoorbeeld een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatief is. Of een product als Belgische pralines: ook dat zou wellicht een rode stempel krijgen. Terwijl iedereen weet dat je pralines met mate moet eten. Het is dus genuanceerder dan een groene of rode stempel.”