Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.
Vlaanderen minst slechte leerling
Met 11,6% leegstand is Wallonië het zwaarst getroffen, gevolgd door Brussel (11%, hetzij 1,4% meer dan vorig jaar). Vlaanderen doet het met 9,3% het best, al is dat natuurlijk relatief. Provinciaal bekeken laten enkel Vlaams- en Waals-Brabant een lichte daling (-0,2%) optekenen. Henegouwen en Luxemburg kennen met respectievelijk +1,2% en +1% de grootste stijging. Aan Vlaamse kant scoren Oost- en West-Vlaanderen het slechtst met een toename van 0,6%.
“De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden”, aldus Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6 à 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.”
65% al ruim een jaar leeg
Een groot deel van de winkelpanden die op 1 januari 2017 al leeg stonden, is leeg gebleven: liefst 65%. Slechts 9% werd opnieuw ingevuld als detailzaak, de rest werd gesloopt of kreeg een andere bestemming (kantoor, horeca of diensten). “Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000. De transformatie komt dus echt op gang. Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan”, besluit Zandbergen.
Met deze resultaten doet België het een pak slechter dan Nederland: bij onze noorderburen is de leegstand al voor het derde jaar op rij gedaald.