Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.
Rusteloosheid en hartritmestoornissen
De grote hoeveelheden cafeïne in energiedrankjes zoals Red Bull en Monster zijn schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken problemen bij jongeren, betoogt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in het Algemeen Dagblad. Ze veroorzaken klachten waarmee jongeren steeds vaker bij de dokter terechtkomen.
“Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn,” zien kinderartsen. De NVK pleit daarom voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar.
Op energiedrankjes hangt vandaag al een waarschuwing dat ze niet worden aanbevolen voor kinderen en het Voedingscentrum hanteert als advies dat kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank mogen drinken. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar raadt het Voedingscentrum aan maximaal één blikje per dag te consumeren, maar dat is niet voldoende volgens de Nederlandse kinderartsen.
Nederlandse overheid stelt onderzoek in
Er komt een onderzoek naar de effecten van de energiedrankjes op minderjarigen, reageert Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid op de oproep. Die studie zal vooral focussen op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Het is ook de bedoeling om te weten te komen hoe andere landen met de kwestie omgaan en “hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan”, schrijft Distrifood.
Uit een pas gepubliceerd Canadees onderzoek blijkt alvast dat meer dan de helft van de jonge gebruikers (12 tot 14 jaar) van energydrinks weleens klachten ondervindt na het drinken ervan: 55,4% gaf een negatieve ervaring toe, gaande van versnelde hartslag over diarree en misselijkheid tot zelfs enkele beroertes. Ook de Canadese onderzoekers pleiten daarom voor een verbod. Toch gelooft de Nederlandse staatssecretaris nog niet in een verbod: “Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing.” Wel moeten ouders, scholen en (sport)verenigingen meer sensibiliseren, vindt hij.
Belgische kinderartsen: ijveren voor kleinere dosissen
In België volgen de kinderartsen de redenering van hun collega’s, maar vinden ze dat de overheid zelf de juiste maatregelen moet bepalen: “We zijn ook net als de Nederlandse collega’s voorstander van een duidelijke waarschuwingssticker op de producten. Maar voorts vinden we dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen en zelf moet uitzoeken hoe we dit probleem het best aanpakken.”
“We sluiten ons aan bij de conclusie van de Nederlandse kinderartsen: dat we te weinig weten over de gezondheidseffecten op lange termijn, dat de drankjes te veel cafeïne bevatten en dat het ook nog eens suikerbommen zijn”, zegt Anne De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK). “Als je dan weet dat de aanbevolen maximale hoeveelheid cafeïne voor een kind 2,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht bevat, dan leert een rekensommetje dat één Monster te veel is voor een kind van 50 kilogram”, vertelt kinderarts Thierry Devreker (VUB) aan De Standaard. Die zou immers 160 milligram cafeïne bevatten.
Toch vind hij een verbod praktisch weinig haalbaar. “Want wat doe je dan met andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola? We kunnen beter ijveren voor een verlaging van het gehalte cafeïne, of voor het afschaffen van de halve liters. Of voor afsluitdopjes opdat je niet in één keer een halve liter leegdrinkt.”