6.944 winkeldiefstallen
De daling van het aantal winkeldiefstallen met 16% blijkt uit cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Die telde tijdens de eerste jaarhelft 6.944 feiten, tegenover 8.238 tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar. Ook het aantal gestolen goederen daalde aanzienlijk: van 23.755 tijdens de eerste helft van 2011 naar 19.852 tijdens de eerste zes maanden van 2012.
“De afname van het aantal winkeldiefstallen is uiteraard positief, maar toch blijft winkeldiefstal handelaars heel wat parten spelen”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Gemiddeld kaapt winkeldiefstal 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar weg. Voor kleinhandelaars die vaak met krappe winstmarges werken, is dat beslist geen onbelangrijk bedrag.”
Voeding meer gegeerd dan luxeproducten
Dieven hadden het in dat half jaar vooral gemunt op droge voeding (25%), voor parfumerie (14%), kleding (12%), alcohol (10%) en doe-het-zelfmateriaal (9%). Diefstal van voeding is uiteraard geen louter Belgisch fenomeen: begin november brachten we al het verhaal van een Franse supermarkt die diefstalbeveiliging aanbracht op vers vlees.
“Vooral de steile opmars van voeding is symptomatisch voor deze crisistijden. Terwijl er in niet-crisistijden vooral luxeproducten worden gestolen, verschuift dat nu voor een stuk naar basisproducten zoals voedsel. Voedingswinkels voelen de crisis niet alleen door het feit dat consumenten de knip op de beugel houden, maar ook omdat hun waren meer in trek zijn bij winkeldieven”, aldus nog Christine Mattheeuws.
Snelrechtprocedures
Volgens NSZ is de daling van het aantal winkeldiefstallen te danken aan de snelrechtprocedures, die in steeds meer gerechtelijke arrondissementen opduiken. De zelfstandigenorganisatie is dan ook tevreden dat er onder impuls van Justitieminister Annemie Turtelboom in 2013 in elk gerechtelijk arrondissement snelrechtbanken komen.
Snelrecht voor winkeldieven wordt trouwens ook erg geapprecieerd door de winkeliers. Uit onderzoek dat NSZ eerder afnam bij Antwerpse ondernemers bleek dat van alle handelaars die op de hoogte waren van de lik-op-stuk-aanpak tegenover winkeldiefstal, 81% daardoor meer feiten aangeven.