De Duitse kippenvleesproducent PHW slaat de handen in elkaar met labovlees-startup SuperMeat om kweekvlees naar Europa te brengen. De twee willen labovlees snel op de markt brengen in Europa en daarbuiten, klinkt het.
Doel: kweekkip samen op de markt brengen
PHW, één van de grootste gevogelteproducenten van Europa, gaat een strategisch partnership aan met SuperMeat, een startup die zich specialiseert in het kweken van vlees zonder dat er nog een dier aan te pas komt. De startup produceert kippenvlees in laboratoria aan de hand van slechts enkele cellen. Een kleine biopsie bij een kip is volgens SuperMeat voldoende om, mogelijk zelfs eindeloos veel, kippenvlees te kweken.
Interessant, vindt kippenverwerker PHW, want dat vlees is volgens hen ook geschikt voor vegetariërs en komt tegemoet aan de toenemende vraag naar duurzamere en ‘schone’ voeding. PHW investeert dan ook financieel in SuperMeat en gaat het Israëlische bedrijf ondersteunen bij zijn productontwikkeling (R&D) en strategische positionering op de Europese markt. Medeoprichter en CEO van SuperMeat Ido Savir zegt in een persbericht trots zijn op de samenwerking met een topvleesproducent als PHW en dat het partnership zal helpen om labovlees op de markt te brengen in Europa en daarbuiten.
SuperMeat gaf eerder al te kennen dat het in de heel nabije toekomst verwacht labovlees aan te kunnen bieden aan prijzen vergelijkbaar met gewoon kippenvlees. Het bedrijf hoopt ooit mensen thuis hun eigen vlees te laten kweken. Het kweekvlees heeft immers een veel kleinere ecologische voetafdruk dan traditioneel vlees: er is 99% minder grond, tot 96% minder uitstoot en 90% minder water voor nodig.