“Faux Gras de Gaia”, het diervriendelijke alternatief voor ‘foie gras’ van dierenrechtenorganisatie Gaia, kent jaar na jaar een groeiend succes. Dit seizoen liggen er al meer dan 350.000 doosjes in zo goed als alle grootwarenhuisketens en natuurvoedingszaken.
Zelfs in Frankrijk
Dat is een groei met 60% tegenover vorig jaar, toen er zo’n 210.000 van over de toonbank gingen. “Deze groei is de sterkste ooit sinds Gaia startte met zijn diervriendelijke alternatief voor foie gras”, meldt de dierenrechtenorganisatie. In België hebben zo goed als alle grootwarenhuisketens (op Aldi en Albert Heijn na) en ook steeds meer natuurvoedingswinkels inmiddels al “Faux Gras de Gaia” in hun rekken liggen.
Nu blijkt volgens Gaia-directeur Ann De Greef echter ook dat “de vraag in Frankrijk almaar toeneemt, het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”. Dat heeft niet alleen te maken met de vogelgriep die het voorbije jaar zwaar huis hield bij onze zuiderburen: “Het succes van ons volledig plantaardige en ethische alternatief voor foie gras wijst op een duidelijke tendens bij wie zijn feestmaal een diervriendelijke toets wil geven zonder in te boeten aan feestelijkheid”, klinkt het bij Gaia. “En dat is uitstekend nieuws voor de miljoenen vogels die wereldwijd elk jaar worden gedwangvoederd om foie gras te produceren.”
“Foie fin”
Nochtans is het perfect mogelijk om foie gras te produceren zonder vogels te dwangvoederen tot hun lever negen keer groter is geworden dan normaal (van 50 gram naar 450 gram): “Men kan de gezonde levers van geslachte dieren gebruiken”, klinkt het bij Gaia.
“Maar producenten die foie gras produceren zonder eenden of ganzen te dwangvoederen mogen hun producten niet verkopen als ‘foie gras’. Ze moeten het ‘foie fin’ noemen”, zegt Ann De Greef. “Tenminste: zolang de Europese wetgeving een minimaal levergewicht van 300 gram voor eenden en 400 gram voor ganzen blijft opleggen als voorwaarde om een product onder de benaming ‘foie gras’ te mogen vermarkten.” De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat zo’n abnormaal zware lever enkel verkregen kan worden door middel van dwangvoederen en wil dan ook dat de Europese wetgevende instanties die voorwaarde schrappen.