Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.
Winteruur? Extra waakzaam zijn!
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) analyseerde cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid over winkeldiefstallen in 2014, 2015 en 2016: daaruit blijkt dat er na 17 uur opvallend meer winkeldiefstallen worden genoteerd in de periode dat het winteruur van kracht is dan in de andere maanden: net geen 400 van november tot maart, tegenover ‘slechts’ 354 in de maanden dat het langer licht blijft.
“De duisternis is een bondgenoot van winkeldieven”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ in Het Nieuwsblad. Omdat bewakingsagenten inhuren voor heel wat zelfstandigen een onoverkoombare extra kost is, pleit het NSZ voor “het gevoelig optrekken van de politieaanwezigheid in en rond winkelstraten tijdens de donkere maanden van het jaar. Zeker vanaf 16 à 17 uur. Wie politie opmerkt, zal minder geneigd zijn om aan het stelen te gaan. De pakkans is veel groter.”
Winkeldiefstalboete
Tegelijk pleit het NSZ voor een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’, naar Nederlands voorbeeld. “Daar mogen handelaars een schadevergoeding van 181 euro vragen aan een winkeldief op voorwaarde ze dan ook een officiële aangifte doen bij de politie. Afrekenen met winkeldieven, heet die praktijk en een aparte organisatie ‑ de ‘Stichting Afrekenen met Winkeldieven’ ‑ is hiervoor bevoegd”, aldus Mattheeuws.
Met succes, zo blijkt uit cijfers van de Stichting zelf: “65 procent van alle claims wordt door de winkeldieven direct betaald. Wie niet betaalt, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Op die manier wordt in totaal 80 procent van alle boetes betaald. De Stichting rekent de handelaar hiervoor 38 euro administratiekosten, wat betekent dat hij finaal 143 euro ontvangt.”
Deze manier van werken heeft voor twee positieve gevolgen gezorgd in Nederland. Enerzijds is het aantal winkeldiefstallen gedaald, anderzijds is een handelaar nu meer dan ooit bereid een diefstal aan te geven. Hij weet immers dat de kans groot is dat de dader zal worden bestraft en hij wordt vergoed voor de geleden schade.
De zelfstandigenorganisatie maakt zich sterk dat ons land snel een gelijkaardig systeem zal invoeren. “Het kabinet van minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) is bezig met iets gelijkaardigs. Ons land zou dat systeem in de loop van 2018 invoeren”, aldus nog het NSZ.