De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.
Geloofwaardigheid in het gedrang
Biologische landbouw is de kinderschoenen ontgroeid en niet langer het kleine broertje van de klassieke landbouw, zo verklaarde de Europese Commissie na de goedkeuring van een reeks regels die het beleid rond biologische landbouw moet stroomlijnen en vereenvoudigen. Voor Waals minister van Landbouw René Collin dreigen de nieuwe regels echter afbreuk te doen aan de geloofwaardigheid van de bio-sector.
“Het is dankzij de strikte toepassing van de wetgeving van 2007 dat we het vertrouwen van de Waalse consument hebben kunnen winnen,” verklaart Collin nadat België zich tijdens de stemming onthield. “Als de controles op bioboeren terugvallen van jaarlijks naar tweejaarlijks, dan verliest de sector aan geloofwaardigheid.” Ook het gedoogbeleid voor chemische sporen in bioproducten kan op weinig Waalse bijval rekenen: wie organische door niet-organische ingrediënten vervangt, mag dat nog steeds mits de praktijk ‘beperkt blijft in de tijd’, een toevoeging die voor Colin niet ver genoeg gaat.
Regels voor iedereen gelijk
In Vlaanderen kon de nieuwe regelgeving wel op bijval rekenen. De tekst bevat overigens punten die ook in het Waalse landgedeelte een draagvlak krijgen: zo is het volgens Colin een goede zaak dat kleine boeren en landbouwbedrijven zich voortaan kunnen verenigen om op groepsniveau sneller en goedkoper gecertificeerd te worden.
De regels zullen bovendien ook gelden voor landen die leveren aan Europese lidstaten en tot nu konden genieten van een zestigtal gelijkstellingen binnen de regelgeving. Voortaan zullen dezelfde standaarden en regels van kracht zijn voor alle landbouw- en voedingsproducten die onder het bio-label op de Europese markten terecht komen.
Behalve België onthielden ook Duitsland en Hongarije zich. Zes landen, waaronder Finland, Oostenrijk, Cyprus en enkele Oost-Europese lidstaten, stemden tegen. Vanaf juli 2020 treden de nieuwe regels in werking.