Meer kortingen = meer omzet, minder winst
In de Belgische winkels kon Delhaize in het derde kwartaal voor 1,2 miljard euro aan omzet optekenen (+0,4%). Op vergelijkbare basis bedraagt de vooruitgang zelfs 0,6%. Daarbij komt nog de bijdrage van de nieuwe winkels, maar daar moet dan weer een negatief kalendereffect van 1,2% worden afgetrokken.
De vooruitgang van de globale omzet vertaalde zich echter niet in de operationele winst: door de beslissing van het concern om blijvend te investeren in lagere prijzen daalde de brutomarge met bijna een vol procent tot 24,5%. Voor het hele jaar verwacht Delhaize dan ook dat zijn operationele winst zo’n 20% lager zal liggen dan in 2011.
Voor België ziet topman Pierre-Olivier Beckers dat de economische en concurrentiële omstandigheden niet verbeterd zijn. Hij gaat er zelfs vanuit dat de aanhoudende crisis ook tijdens het vierde kwartaal een negatieve impact zal hebben op de operationele resultaten. “En hoewel we niet tevreden zijn met de evolutie van ons marktaandeel, toch worden we aangemoedigd door een tweede opeenvolgende kwartaal van positieve vergelijkbare omzetgroei”, aldus nog Beckers.
VS zorgen voor fikse winst-opsteker
In het derde kwartaal van 2012 kon Delhaize niettemin een nettowinst boeken van 199 miljoen euro, bijna 50% meer dan de 133 miljoen euro van 2011. Die stijging was echter in belangrijke mate het gevolg van een fiscale meevaller in de VS, waar het concern enkele belastingkwesties in zijn voordeel beslechten en een belastingvoordeel van omgerekend 47 miljoen euro kon boeken.
De omzet ging er in de VS, waar het zwaartepunt van het concern ligt, in het derde kwartaal wel op achteruit. Omgerekend in euro klom de winst wel 10,2% tot 3,829 miljard euro, maar in dollar was er een terugval met 2,4%. Die werd deels veroorzaakt door de sluiting van 126 winkels, op vergelijkbare basis ligt de daling daardoor met 1,6% iets lager.
Maxi-aankoop blijkt top-overname
In Zuidoost-Europa en Azië loopt het wel goed voor Delhaize. De verkopen groeiden er met 24,8% tegen ongewijzigde wisselkoersen, voornamelijk als gevolg van de overname van het Servische Maxi. Zonder Maxi stegen de opbrengsten met 9,9%.
In Zuidoost-Europa en Azië beginnen de activiteiten volgens Beckers dan ook aan kracht te winnen en leveren ze volgens hem een stevige omzetgroei op in combinatie met een verbeterde rendabiliteit.