Meldingsplicht sinds eurocrisis
Shortsellers verkopen aandelen die ze lenen en waarvan ze overtuigd zijn dat ze gaan dalen, om die dan later – wanneer de koers effectief gedaald is – terug te kopen tegen een lagere prijs. Het verschil, dat soms aardig oploopt, steken ze dan op zak. Onnodig te zeggen dat zoiets voor vreemde bokkensprongen kan zorgen op de beurstabellen.
Om een en ander in toom te houden, heeft Europa – in het zog van de financiële crisis en de eurocrisis – beslist dat shortsellers voortaan moeten melden wanneer ze een half procent of meer van het op de beurs geplaatste aandelenkapitaal “shorten”.
In afwachting van kwartaalresultaten
Die Europese verordening is sinds begin deze maand van kracht en de Belgische beurswaakhond FSMA heeft die lijst nu voor het eerst gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vier Amerikaanse hefboomfondsen en één Brits investeringsfonds samen “short” zitten op een totaal van 3,67% van de Delhaize-aandelen.
Of de shortsellers posities hebben ingenomen met het oog op de derdekwartaalcijfers die Delhaize morgen bekendmaakt (en de daarmee gepaard gaande koersbewegingen), is verre van uit te sluiten. Volgens zakenkrant De Tijd gaan analisten van onder meer Crédit Suisse en Rabobank immers uit van minder goede resultaten over het voorbije derde kwartaal.
Of de analisten het bij het rechte eind hebben – en de shortsellers dus langs de kassa zullen passeren – zal morgen blijken.