Door een gebrek aan vrijwilligers moeten binnenkort waarschijnlijk een dertigtal Oxfam Wereldwinkels de deuren sluiten. De voorbije drie jaar werden er al zeven gesloten. In totaal telt de keten ongeveer 230 vestigingen.
Dalende verkoop
De Oxfam Wereldwinkels zijn allemaal zelfstandige vzw’s, die rekenen op vrijwilligers om de deuren open te houden. In totaal zijn er zo 8.000 vrijwilligers nodig, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om die te vinden. “De oudere generatie uit de jaren zeventig verdwijnt, de jongeren nemen het niet over. Die hoppen vooral van de ene vrijwilligersjob naar de andere. Dat is overal het geval”, zegt Marijke Moyson, diensthoofd communicatie bij Oxfam aan De Standaard.
Daarnaast daalt de verkoop in de winkels volgens Oxfam gemiddeld met 5% dit jaar en vorig jaar was er ook al een daling van 2 tot 3%. Vooral koffie en sapjes worden minder verkocht.
Concurrentie
Dat heeft weinig te maken met de populariteit van de producten, maar wel alles met de concurrentie. De uitgaven van de Belg aan fairtrade steeg vorig jaar immers al voor het vierde jaar op rij. “In plaats van bij ons kopen mensen fairtrade vaker in grootwarenhuizen. Het aanbod is er groter geworden, ze zijn ook meer en later open”, zegt John Vanwynsberghe, verkoopdirecteur van Oxfam Wereldwinkels.
Om die problemen aan te pakken, wordt er nu gedacht aan de sluiting van een dertigtal winkels, die dan worden omgevormd tot webshops. Het is ook mogelijk dat alle winkels worden behouden, maar dat er naar nieuwe locaties wordt gezocht, om zo de verkoop op te krikken. “We overwegen eveneens om samen te werken met Vredeseilanden en Broederlijk Delen, of met lokale voedselteams. Door bijvoorbeeld lokalen te delen, en samen activiteiten op poten te zetten.” Een vierde optie tot slot is om af te stappen van het vzw-model, zodat er niet langer moet gerekend worden op vrijwilligers.