Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. De aangepaste driehoek sluit beter aan bij de huidige ideeën over gezond eten, maar de voedingsindustrie vreest voor negatieve gevolgen.
“Producten met hoge winstmarges worden afgeraden”
De nieuwe voedingsdriehoek is een omgekeerde driehoek, met bovenaan voortaan een sterke nadruk op plantaardige voeding. Groenten, fruit, peulvruchten en volle granen komen helemaal vanboven te staan, terwijl rood vlees onderaan in de punt van de driehoek komt te zitten.
Bewerkte voeding, zoals chips, koekjes en junkfood, zijn niet langer opgenomen in de voedingsdriehoek. Er wordt dus ook niet aanbevolen om deze te gebruiken. “Het is moedig om bepaalde voedingsmiddelen niet toe te voegen”, zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel in De Standaard. “Vroeger was er meer nuance, toen zaten ze in een onduidelijke restgroep aan de top.”
Niet iedereen zal evenwel blij zijn met het nieuwe model, meent Mullie: de voedingsdriehoek zou ook economische en op termijn wellicht politieke gevolgen kunnen hebben. “Producten met hoge winstmarges, zoals frisdrank en fastfood, worden afgeraden, en producten met lage winstmarges, zoals groenten en aardappelen, worden gepromoot. Ik verwacht ook dat de Boerenbond en de melklobby niet blij zullen zijn.”
Toch pleit de hoogleraar voor verdere structurele maatregelen: “Enkel met een tekening doe je mensen niet gezonder eten, daarvoor zijn structurele maatregelen nodig: gezonde voedingsmiddelen moeten goedkoper worden en ongezonde duurder. Het model is goed, nu moet de politiek volgen.”