Uit onderzoek blijkt dat één op de drie 65-plussers die nog thuis wonen ondervoed zijn of een risico op ondervoeding lopen. Daarom is er al speciale verrijkte voeding ontwikkeld, maar die vindt voorlopig zijn weg nog niet naar de supermarkt.
Extra eiwitten en vezels
“Ondervoeding is een groot probleem bij senioren”, zegt onderzoekster Lien Van den Broeck aan De Standaard. Zij werkte mee aan het onderzoek dat de West-Vlaamse hogeschool Vives de afgelopen twee jaar heeft gevoerd in samenwerking met onder meer de KU Leuven. “Als je ouder wordt, vermindert je eetlust. Dus krijg je maar kleinere porties binnen. Toch heb je evenveel nood aan proteïnen en vezels als een jongere volwassene.”
Een oplossing voor het probleem is het zogenaamde ‘powerfood’: voeding die is verrijkt met extra eiwitten en vezels, en zo in kleinere porties toch voldoende voedingsstoffen biedt. Die voeding is echter amper of niet te vinden in de supermarkt, omdat er te weinig vraag naar is. Daarbij komt het probleem naar boven dat senioren zelf niet inzien dat er een probleem is. Volgens de onderzoekers is er dan ook dringend nood aan een bewustmakingscampagne.
Nog niet in supermarkt
Die verrijkte voeding is wel al te vinden in rusthuizen of kan aan huis geleverd worden via cateringbedrijven. Zo hebben de Nederlandse producenten Fortified en Huuskes (met het merk Chef Vitaal) al een vrij uitgebreid assortiment kant-en-klaarmaaltijden, maar die zijn dus nog niet te vinden in de supermarkt. Bij de maaltijden worden vitamines, eiwitten en andere stoffen via een extra smaakloos laagje toegevoegd. Bij het opwarmen worden die dan opgenomen door het gerecht.
Uit het onderzoek bij 3.300 senioren in België, blijkt dat 7% van zij die nog thuis wonen effectief ondervoed is. Nog eens 29% loopt een “groot risico” op ondervoeding. Toch wordt dat door de bejaarden vaak niet aanzien als een probleem, omdat ze zich nog fit genoeg voelen. “Maar het is een sluipend probleem”, zegt geriater Maurits Vandewoude van de Universiteit Antwerpen.