Uit de masterproef van een studente sociologie blijkt dat blanke klanten een betere behandeling krijgen in Vlaamse en Brusselse modewinkels dan klanten van vreemde origine. Vooral bij mannen is er een groot verschil.
Hogere prijzen: minder discriminatie
Bij het onderzoek organiseerde studente Dounia Bourabain 602 praktijktests bij 301 kledingwinkels in Antwerpen, Brussel, Leuven en Mechelen. Telkens werd er een klant de winkel ingestuurd, die de verkoopster om een kledingstuk in een andere maat moest vragen. Een halfuur later werd er dan een controlepersoon gestuurd, die exact hetzelfde moest doen. Daaruit bleek dat bezoekers van een vreemde origine vaak anders behandeld worden dan de blanke medemens. Vooral bij mannen van Maghrebijnse origine was het verschil opvallend, schrijft De Standaard.
In een vijfde van de gevallen werden zij nauwlettend in de gaten gehouden en wanneer ze om hulp vroegen, bleef de verkoopster in bijna een kwart van de gevallen waar ze was. Bij autochtone mannen volgde de verkoopster de klant tot aan het rek, om daarna naar de juiste maat te gaan zoeken in de voorraadkamer. Ook bij vrouwen was er een verschil, maar dat was minder afgetekend.
Daarnaast is het opvallend dat er meer wordt gediscrimineerd in winkels met een lagere prijsklasse: hoe hoger de prijsklasse, hoe minder discriminatie.
Mode Unie ziet geen nut in extra opleiding
“Mijn onderzoek toont zwart op wit aan hoe vergaand gender en etniciteit het denken van mensen bepalen”, zegt Bourabain over de resultaten. Ze hoopt nu dat de sector meer gaat inzetten op preventie en sensibilisering, maar daar lijkt sectororganisatie Mode Unie niet meteen voor gewonnen. “Voor ons is het evident dat een winkelbediende elke klant op dezelfde manier moet behandelen, en dus organiseren we geen opleidingen die specifiek over allochtone klanten gaan”, aldus Chiel Sterckx van Mode Unie.
Nochtans zou dat geen slecht idee zijn, want volgens etnomarketingbureau Tiqah gaat mond-aan-mondreclame in de allochtone gemeenschap veel sneller en heeft het ook meer invloed. “Veel bedrijven onderschatten de sociale cohesie van de allochtone gemeenschap”, klinkt het.