“Onaanvaardbaar, contraproductief…”
De verregaande plannen van de regering-Di Rupo om de handelsprijzen te blokkeren, vallen in slechte aarde bij Comeos. De ministerraad buigt zich eerstdaags over een voorontwerp van wet. Voor Comeos is het bevriezen van consumptieprijzen onaanvaardbaar.
“Ik begrijp dat de regering de inflatie onder controle wil krijgen”, zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. “Er is blijkbaar een bezorgdheid over het prijsverschil tussen Belgische winkels en hun concurrenten in de buurlanden. Maar de prijsblokkering is wel de slechtste van alle mogelijke remedies. Ze zal zelfs contraproductief werken.”
Comeos vreest bovendien dat prijsblokkeringen alleen maar verliezers zullen opleveren, want ze zullen ertoe leiden dat “de handelaar met verlies zal verkopen, hoewel dat wettelijk niet mag” en dat hij dus “zijn marges op andere producten kunstmatig zal moeten verhogen om dat verlies te compenseren.” Daar wint niemand bij, ook de consument niet.
“…en populistisch”
“Het lijkt er sterk op dat de regering de échte problemen verbergt achter een rist populistische maatregelen“, haalt Dominique Michel zwaar uit. Problemen zijn er nochtans genoeg in de sector: “Onze loonkost ligt 20% hoger dan in Nederland, de btw is hier hoger dan in Duitsland of Frankrijk,… De loonkost, de gebrekkige arbeidsflexibiliteit in de sector, de fiscale maatregelen en de groothandelsprijzen zorgen ervoor dat een Belgische handelaar 7% duurder werkt dan zijn concurrent in Nederland, Duitsland of Frankrijk.”
“Begin dan maar eens de concurrentie aan te gaan met buitenlandse winkels. Jaarlijks verliezen we nu al 2,5 miljard euro inkomsten aan buitenlandse concurrenten, maar toch weigert de regering om iets aan die structurele problemen te doen”, besluit de Comeos-topman.
… maar ‘hun woede is ongegrond’?
Op Radio 1 wijst Economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A) erop dat het Prijzenobservatorium zelf geen prijzen kan blokkeren, maar enkel een studie kan uitvoeren. “De mededingingsautoriteit, die onafhankelijk is, kan vervolgens maatregelen nemen. Daartegen is ook nog beroep mogelijk. Het is zeker niet zo dat ambtenaren nu de prijzen gaan kunnen blokkeren.”
Volgens de minister mogen de handelaars nog van geluk spreken, want de Europese Unie gaat nog veel verder: “Ons mededingingsbeleid is onderontwikkeld in vergelijking met andere landen. We hebben deze maatregelen doorgepraat met de EU“, aldus nog Johan Vande Lanotte. De sector is bij deze gewaarschuwd…