– UPDATE – UNIZO en de overheid hebben een nieuwe regeling getroffen die het minder omslachtig en tijdrovend maakt om winkeldiefstal aan te geven. Handelaars kunnen vanaf nu kiezen of ze betrapte dieven onmiddellijk aangeven bij het parket of een vaststellingformulier invullen dat na drie vaststellingen tot automatische vervolging leidt.
Handelaars kunnen dankzij de nieuwe regeling bij winkeldiefstal een vaststellingsformulier invullen, dat ze dienen door te sturen naar een gegevensdatabank van de vzw Preventie en Veiligheid. Ze hoeven met andere woorden niet langer per se aangifte te doen bij het parket. Als de handelaar ervoor kiest de politie buiten het incident te laten en enkel een vaststellingsformulier in te vullen, volgt na drie diefstallen automatische vervolging.
Bij de eerste twee winkeldiefstallen kan de winkelier wel een kostenvergoeding van 20 euro eisen, die de dief overigens zelf moet betalen. Na een derde diefstal door eenzelfde dader wordt het dossier doorgegeven aan het parket. Hierna volgen gerechtelijke stappen.
Reden is dat de gemiddelde winkeldiefstal een te kleine waarde heeft om een dief voor te vervolgen en te straffen. Het parket wordt daarenboven reeds overbelast met dergelijke kleine zaken, terwijl het ook voor retailers een grote belasting blijkt om telkenmale alle formaliteiten van de aangifte te doorstaan.
UNIZO roept handelaars desalniettemin op om bij diefstal nog steeds de politie te verwittigen. Indien de diefstal grotere bedragen betreft dan 20 euro, blijft het natuurlijk interessanter om onmiddellijk de politie bij de zaak te roepen. Het parket oordeelt dan zelf of de winkeldieven al dan niet worden vervolgd. Bovendien is het systeem enkel van nut wanneer de winkeldief op heterdaad kan worden betrapt.
In tegenstelling tot wat in sommige media verschijnt, is het verhoopte resultaat van de regeling dat dankzij een vermindering van de belasting voor alle betrokken partijen, winkeliers gemakkelijker aangifte zullen doen kleine diefstallen. Vroeger hadden ze dergelijke diefstalletjes door de rompslomp misschien eerder door de vingers gezien.