Het aantal gestolen goederen is dit jaar met acht procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij valt vooral op dat er meer voeding wordt gestolen en dat voornamelijk rondtrekkende bendes verantwoordelijk zijn voor de stijging.
Rondtrekkende bendes
Uit de cijfers van een enquête van vzw Preventie en Veiligheid bij 57 ondernemingen met in totaal 855 verkooppunten blijkt dat er in 2016 in totaal 45.456 producten werden gestolen. Dat zijn er 3.000 meer dan een jaar geleden. Die cijfers betreffen wel enkel gevallen waarbij de dieven werden betrapt of hun diefstal bekenden. 23,54% van de diefstallen betreffen droge voeding, reukwaren en alcohol vervolledigen het podium van populairste doelwitten. Vooral de interesse in voeding in het algemeen is de laatste jaren enorm toegenomen.
“De stijging is te verklaren door de opkomst van rondtrekkende bendes. België komt weer vaker in hun vizier. Ze zijn professioneel: ze kennen elke uithoek van een winkel vooraleer ze toeslaan. We stellen vast dat de gelegenheidsdief zeldzamer wordt”, zegt Christine Mattheeuws van vzw Preventie en Veiligheid.
Beelden verspreiden
Om de diefstallen te bestrijden, wil het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen dat de regering het mogelijk maakt voor handelaars om beelden van niet-vaste klanten te verspreiden via sociale media. Dat is momenteel nog strafbaar volgens de Privacywetgeving. “Een vaste klant die iets steelt, vinden de handelaars wel terug. Maar om onbekenden vlugger op te sporen willen ze zo snel mogelijk beelden verspreiden via Facebook of Twitter”, aldus Mattheeuws.
Momenteel loopt er met het Retail Information Network wel een proefproject, waar handelaars foto’s kunnen uploaden naar een gesloten netwerk, waar de politie de beelden kan bekijken. “We zijn tegen het verspreiden van beelden op sociale media. Maar binnen een afgebakend netwerk, in samenwerking met de politie, kan het wel. In de testfase heeft het systeem al zijn nut bewezen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jambon.
Vanaf volgend jaar moet het ook mogelijk zijn om winkeldieven zonder tussenkomst van de politie een minnelijke schikking voor te stellen. Momenteel zijn handelaars nog verplicht om de politie te bellen als ze een vergoeding willen voor de geleden schade.