Slecht weer boosdoener in eigen land
De aardappelen leden onder het slechte voorjaar en zijn vervroegd afgestorven door de droge en warme periode in de zomer. De gevolgen laten zich raden: aardappelen dreigen tot 40% duurder te worden, zo becijferde landbouwexpert Luc Busschaert.
“De najaarsgroenten hebben dan weer last van de slechte zomer. Zo zal prei dit najaar dubbel zo duur zijn als vorig jaar. Ook de prijzen van veldgewassen, zoals spruiten en koolgewassen, zullen gemiddeld 8 tot 12% stijgen”.
Busschaert ziet ook de prijzen van zuivel en rundsvlees omhoog gaan: “Voor zuivelproducten zal u 2 tot 4% meer moeten betalen en ook rundsvlees wordt 2 tot 5% duurder, door de gestegen prijzen van het krachtvoeder en de afname van de veestapel.”
“Extreem weer, extreme prijzen” tegen 2030
Deze zomer al waarschuwde de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, voor sterke stijgingen van de voedselprijzen. In juli stegen de prijzen met liefst 10%, een “historische” stijging, aldus de Wereldbank. Dat was vooral een gevolg van de ongeziene droogte in de Verenigde Staten.
De FAO vreesde voor een verdere escalatie in augustus, maar de prijzen stabiliseerden die maand op een “weliswaar hoog niveau”, wat de VN-organisatie begin september deed besluiten dat er nog “geen bewijs voor een voedselcrisis” was.
Rond dezelfde tijd waarschuwde het rapport “Extreme Weather, Extreme Price” (opgesteld door het Institute of Development Studies in opdracht van Oxfam) echter wel voor wereldwijde stijgingen van de voedselprijzen. De auteurs van die studie waarschuwen zelfs dat de gevolgen van de klimaatverandering op de voedselprijzen onderschat worden.
Het rapport schets een weinig optimistisch scenario voor 2030: zelfs bij een voorzichtige schatting kan bij een nieuwe Amerikaanse droogte in 2030 de maïsprijs met 140% stijgen, stellen de auteurs. Bij een grootschalige droogte in India of overstromingen in Zuidoost-Azië kan de internationale rijstprijs met 22% stijgen. Lokaal kan er tot 43% bijkomen. Door droogtes en overstromingen in zuidelijk Afrika kunnen de prijzen van gewassen als maïs en sorghum verdubbelen, klinkt het.