Geen echte verrassing
Het bod komt voor insiders niet als een donderslag bij heldere hemel. Nadat Telenet zelf zijn eerdere bod op KPN-dochter Base had ingetrokken, was de Mechelse operator al begonnen met het inkopen en vernietigen van eigen aandelen, waardoor de participatie van de Amerikanen de facto steeg. Analisten zagen hierin de voorbode van een totale machtsgreep door het bedrijf van de flamboyante Amerikaan John Malone. Ze kregen vandaag gelijk.
Het “vrijwillig en voorwaardelijk bod in contanten“, dat deze ochtend door Telenet zelf werd bekendgemaakt, spreekt van 35 euro per aandeel, wat een premie van nauwelijks 13% inhoudt tegenover de slotkoers van gisteravond (31,10 euro). De deal gaat pas door indien Liberty Global minstens 95% van de aandelen in bezit krijgt. In dat geval volgt “mogelijk” een delisting waarbij Telenet dus van de beurs zou verdwijnen.
De Amerikanen kochten vorig jaar ook al het Duitse kabelbedrijf “Kabel Baden-Württemberg” voor 3,16 miljard euro. De operatie om Telenet in te lijven, zou de groep 1,96 miljard euro kosten.
Telenet verhoogt winstprognose
Ook al vanochtend kondigde Telenet een verhoging van zijn winstvooruitzichten voor het lopende boekjaar aan. Het bedrijf ziet zijn omzet met 7 à 8% groeien in plaats van met de 5 à 6% waar het tot nu toe vanuit ging.
Telenet dankt die versnelde groei aan een gestage toename van “het aantal bundelklanten, meer klanten voor digitale televisie, Sporting Telenet en Fibernet en een stijgende bijdrage van Telenets mobiele telefonie-activiteiten”, klinkt het op de hoofdzetel in Mechelen (foto).
De operator publiceert op 24 oktober, na het sluiten van de Brusselse beurs, de resultaten van het derde kwartaal.