De huurprijzen op de Meir in Antwerpen liggen voor het eerst hoger dan op de Brusselse Nieuwstraat. Daarbij wordt gewezen naar de terreurdreiging en de problemen met de voetgangerszone.
Consument kiest voor andere straten
De huurprijzen in Antwerpen en Brussel waren in de periode van 2010 tot 2015 nagenoeg identiek, maar de voorbije twee jaar heeft Antwerpen de hoofdstad voorbijgestreefd. De huur van een toplocatie op de Meir is sinds 2015 gestegen van 1.850 euro per vierkante meter naar 1.950 euro. In Brussel is de prijs echter gelijk gebleven.
Dat heeft te maken met een aantal factoren, die er allemaal voor zorgen dat er minder bezoekers komen winkelen in Brussel en de huurprijzen dus onder druk staan. Om te beginnen is er natuurlijk de terreurdreiging, maar daarnaast waren er ook heel wat problemen met de uitbreiding van de voetgangerszone en is er ook nog de problematiek rond de tunnels, waardoor de stad moeilijker bereikbaar is.
Nochtans is het verzorgingsgebied van Brussel, ongeveer 1,5 miljoen consumenten, bijna twee keer zo groot als dat van Antwerpen en zouden de huurprijzen er dus hoger moeten liggen.
De uitbreiding van de voetgangerszone rond de Nieuwstraat heeft er echter voor gezorgd dat de consument naar andere zones in de stad is getrokken. Zo zijn de Louizalaan en de Gulden Vlieslaan bezig aan een opmars ten opzichte van de Nieuwstraat.
Divers aanbod
Tot slot heeft ook het veranderende aanbod in de Nieuwstraat zijn impact. “Er zijn steeds meer ketens in de Nieuwstraat die het grote publiek met zeer lage prijzen willen aantrekken. In Antwerpen is er meer diversiteit in het aanbod. De Nieuwstraat ondervindt ook veel meer concurrentie van de shoppingscenters en grote winkelgalerijen in de buurt: City 2, Anspach Center en binnenkort ook The Mint. Er is ook de concurrentie van Woluwe Shopping Center, Westland, Docks Bruxsel”, stelt Thierry Debourse van de makelaar Jones Lang LaSalle.