Verkoop en verhuur in slechte papieren
Vorig jaar werd er in ons land nog voor 260 miljoen euro aan videofilms gekocht en gehuurd, een daling met ruim 5% tegenover een jaar eerder. “Die daling was verwacht”, zegt Olivier Maeterlinck, directeur van de Belgian Entertainment Association, in De Standaard: “Net als in de muziekindustrie zien we een verschuiving naar digitale verkoop. De markt voor fysieke schijfjes heeft het moeilijk en men rekent op Video On Demand om dat verlies te compenseren.”
Alleen lukt dat laatste vooralsnog niet volledig, ondanks de sterke toename van de omzet in Video On Demand. De verkoop en verhuur van dvd’s kreeg echter rake klappen: van 266,1 miljoen euro in 2007 tot 200,1 miljoen euro vorig jaar. Het aantal verkochte dvd’s daalde met 11% tot 13,8 miljoen stuks. Voor elke 10 dvd’s die over de toonbank gaan, wordt er nog altijd maar één Blu-Ray verkocht.
De verhuur van die schijfjes daalt zo mogelijk nog dramatischer: de Belgen gaven er vorig jaar 12,2 miljoen euro aan uit, liefst driemaal minder dan vijf jaar eerder. In geen enkel West-Europees land daalt het aantal videotheken dan ook sneller dan bij ons: vorig jaar telde ons land er nog amper 382; in 2006 waren dat er nog dubbel zoveel.
Belgacom en Telenet
Eén ding is alvast zeker: Video on Demand heeft het kijkgedrag van de Belgen grondig gewijzigd. Een Belgisch gezin gaf in 2011 gemiddeld 12,7 euro uit aan het downloaden of online bekijken van films en tv-series, al 2,5 keer meer dan het Europese gemiddelde dat rond de vijf euro schommelt.
Naar een verklaring voor het groeiende succes van Video On Demand in ons land is het niet ver zoeken: de doorbraak van de digitale televisie. Want, zo blijkt nog uit de cijfers, de Belg bestelt zijn films bijna uitsluitend bij zijn aanbieder van digitale televisie. “Zo lang je met twee sterke spelers zit, Belgacom en Telenet in Vlaanderen, Belgacom en Voo in Wallonië, is het voor andere spelers heel moeilijk”, klinkt het bij de Belgian Entertainment Association.
En dus komt de verhuur of de verkoop van video via onder meer iTunes in ons land amper van de grond. Benieuwd of de nakende introductie van YouTube Rentals in Europa daar binnenkort verandering in zal kunnen brengen…