Zeven miljoen boeken verkocht
In de eerste zes maanden van dit jaar werden zeven miljoen boeken verkocht, melden beroepsfederatie Boek.be en marktonderzoeksbureau GfK Retail and Technology Benelux. Daarmee totaliseerde de sector een omzet van bijna 87 miljoen euro.
Enkel in april en juni groeide de boekenverkoop. April was dan ook de maand waarin het succesboek Dagelijkse Kost 3 van tv-kok Jeroen Meus (foto) en de succestitels van Suzanne Collins, De Hongerspelen, verschenen. De maand juni dankt de lichte stijging dan weer aan de erotische trilogie Vijftig tinten … van E.L. James.
Voor het eerst daling bij internetwinkels
In tegenstelling tot vorig jaar zien de internetwinkels hun boekenverkoop licht dalen (-0,9% in omzet). De grootwarenhuizen weten de schade te beperken en doen er zelfs nog een half percentje bij, maar de grootste klap is eens te meer voor de klassieke boekhandels: -6,5%.
Toch probeert Boek.be de moraal hoog te houden: “Over een iets langere termijn bekeken oogt het plaatje minder somber. Vergeleken met dezelfde periode van 2009 is er slechts een daling van -2,5%. De eerste helft van 2011 kende immers een zeer grote stijging van de boekenverkoop, dankzij een aantal sterke titels die toen verschenen.”
Een lichtpuntje voor de sector: in vergelijking met de eerste zes maanden van 2011 is de verkoop van e-boeken verdubbeld. Toch blijft het aandeel van het elektronische boek nog magertjes: amper 0,6% van de totale boekenverkoop. Bovendien is de gemiddelde prijs van het e-boek sterk gedaald: van gemiddeld 13,90 euro in 2011 naar gemiddeld 9,70 euro. E-boeken zijn nu goed voor een omzet van 524.000 euro.
Ook de rest van West-Europa leest minder
Als het een troost kan zijn voor wie zijn boterham moet verdienen met de boekenverkoop: ook in de rest van West-Europa gaat de verkoop erop achteruit. Duitsland (-2,6%), Frankrijk (-4,2%) en Zwitserland (-0,4%) dalen eveneens, maar beduidend minder hard dan de zuidelijke landen Spanje (-11,8%), Portugal (-8,8%) en Italie (-7%).
Ook Nederland noteert erg slechte resultaten in de boekenverkoop (-10%). Daar staat het boekhandelskanaal wel al langer sterk onder druk.