Na een klacht van de reisbureaus…
De hele zaak ging aan het rollen in februari van dit jaar, toen het Gentse hof van beroep oordeelde dat Thomas Cook zijn Travelboxen niet langer mocht verkopen buiten de erkende reisbureaus om. Thomas Cook verkocht die onder meer via de filialen van Fnac. De Gentse rechter gaf daarmee de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus gelijk, die stelde dat volgens de wet enkel officieel vergunde reisbureaus overnachtingen mogen verkopen.
Intussen heeft de reisorganisator beslist om de Travelbox definitief ten grave te dragen: “Na een grondige evaluatie van de impact van onze lange afwezigheid in het straatbeeld horen wij vandaag te concluderen dat de afgelopen schade te groot is om in een heropstart van onze activiteiten en de productie van een 3de editie van Thomas Cook Travelbox te investeren. Wij hebben daarom besloten om alle activiteiten van Thomas Cook Travelbox op 16 juli 2012 stop te zetten.”
…nu een klacht van een consumentenorganisatie
“Dat is een commerciële beslissing waar wij het volste respect voor hebben”, schrijft OIVO in een persbericht, maar “dan moet Thomas Cook wél de rechten van de klanten die nog zo’n Travelbox in hun bezit hebben – sommige blijven geldig tot in 2013 – respecteren”.
“Veel consumenten zijn nu in het bezit van een dure waardebon waar zij niet voor gekozen hebben en die zij niet kunnen omruilen voor geld. Dat is onrechtmatig”, zo meent OIVO: “Thomas Cook schaft de Travelbox af en geeft er iets anders voor in de plaats. Of: u koopt een appel en krijgt er een ei voor in de plaats. Minstens moet de consument de keuze krijgen om zijn geld te kunnen recupereren.”
De organisatie zal hier dan ook opheldering over vragen aan Thomas Cook en deze praktijken melden aan de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie.