Voor het eerst in twintig jaar vindt er in de fabriek van Spa een staking plaats, als gevolg van mislukte loononderhandelingen van de vakbonden met de directie. De staking loopt zeker tot maandag 12 juni.
Loonsverhoging
Dan staat er immers een bemiddelingsvergadering op het programma, die hopelijk de plooien glad weet te strijken. De vakbonden willen een loonsverhoging voor alle werknemers en wijzen daarbij op het dividend van 12 miljoen euro dat Spa in 2016 uitkeerde aan de aandeelhouders.
Volgens de vakbonden besloot de directie echter om de onderhandelingen af te breken, waarop werd overgegaan tot een staking. De start van die staking viel niet toevallig samen met een algemene aandeelhoudersvergadering die gisterenavond werd gehouden bij Spadel.
Dalende Nederlandse verkoop
Op die aandeelhoudersvergadering stonden de overname van de Bulgaarse waterproducent Devin en de beslissing van Spadel om enkel nog maar met natuurlijke producten te werken centraal. Dat laatste zorgt er voor dat de producten van Spadel geen bewaarmiddelen of kunstmatige zoetstoffen bevatten, maar maakt ze ook iets duurder.
Door die hogere prijs verkopen de producten momenteel iets minder goed op de belangrijke markt van Nederland, maar bij Spadel maken ze zich daar nog niet ongerust over. “De concurrentie in Nederland heeft gereageerd maar heeft niet hetzelfde concept. Het zal zich wel oplossen”, aldus CEO Marc du Bois.
Over Devin klinken alleen maar positieve berichten. Het bedrijf werd de voorbije jaren sterk gemoderniseerd door de vorige eigenaar, private-equitybedrijf Advent International, en bovendien zit er nog heel wat rek in de Bulgaarse markt. “Devin is een zeer mooi merk en van wat private equity er mee gedaan heeft kunnen we nog iets leren”, aldus du Bois.
Geen nieuwe overnamepoging
Du Bois maakte op de vergadering ook meteen bekend dat hij met het familiale investeringsvehikel Finance & Industries niet opnieuw zal proberen om de kleine tien procent aandelen die hij nog niet in bezit heeft over te nemen. Dat probeerde hij eind 2015 al eens, maar een groep kleine aandeelhouders vond het bod te laag, waardoor Finance & Industries momenteel ‘slechts’ 93 procent van de aandelen bezit.