Geen overname, ondanks verplichtingen
Telenet werd lang genoemd als kandidaat-overnemer, omdat het telecombedrijf momenteel al actief is in internet, digitale televisie en telefonie via de kabel. Daarnaast biedt het bedrijf ook gsm-abonnementen aan, maar een eigen gsm-netwerk heeft de Mechelse onderneming niet. Daarvoor werkt Telenet (voorlopig?) samen met Mobistar.
Nochtans heeft Telenet zelf een 3G-licentie gekocht, wat toelaat om mobiel op het internet te gaan, wat aangeeft dat het bedrijf plannen koestert voor mobiele communicatie. Een eigen netwerk kost evenwel handenvol geld, dus was een overname van een gsm-operator een voor de hand liggende oplossing.
Volgens de bepalingen van de licentie moeten Telenet en zijn partner VOO in 2013 immers van start gaan met een commercieel aanbod en moet het netwerk tegen de zomer van 2014 30% van de bevolking dekken.
Aangewezen op samenwerking met Mobistar
Telenet zegt echter geen grote overnames meer te plannen: het bedrijf gaat zijn cashflow gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Daardoor zullen er minder aandelen in omloop zijn, zodat toekomstige winsten over minder titels moeten worden gespreid.
Dat betekent wel dat Telenet voor nieuwe mobiele toepassingen op samenwerkingen zal aangewezen blijven. In dat kader wijst het bedrijf erop dat de samenwerking met Mobistar recentelijk nog voor vijf jaar werd verlengd. In het verleden werd overigens geregeld gespeculeerd op een overname van Mobistar door Telenet of op een fusie tussen beide bedrijven.
De gsm-diensten die Telenet verkoopt, worden dus geleverd door het dochterbedrijf van France Telecom. Telenet lanceerde pas nog de tariefplannen King en Kong. Het eerste mikt op matige gebruikers, het tweede op grote afnemers.
KPN wil af van 4,4 miljoen Belgische klanten
Base heeft 4,4 miljoen klanten en is daarmee de derde grootste mobiele operator in België, na Proximus en Mobistar. Het bedrijf is door zijn hoofdaandeelhouder KPN in de etalage gezet. KPN wil de opbrengst gebruiken om te investeren op zijn thuismarkt.